Cijeli svijet u Sireninom snu

Sirenin sanU okviru festivala Sarajevska zima će u nedjelu, 21. februara 2010. godine, u 11 sati, biti održana promocija slikovnice ‘Sirenin san’ Marije Fekete-Sullivan. Promocija će se održati u sarajevskom Domu policije (Tina Ujevića 1).

“Sirenin san” bio je inspiracija i za mini-predstavu Kreativne radionice Alexen, koju će prisutni moći pogledati tom prilikom, a potom se družiti sa spisateljicom i ilustratorima. O knjizi će ukratko govoriti književnik i moderator promocije Sabahudin Hadžialić.

Bajka Marije Fekete-Sullivan u izdanju Sarajevo Publishinga, dovoljno je zaintrigirala 12 suvremenih umjetnika iz 12 zemalja svijeta da bi za nju poslali svoje ilustracije. Od toga je deset ilustracija specijalno urađenih za slikovnicu koja sadrži fascinantne slike i fotografije iz ukupno šesnaest zemalja svijeta.

Naslovnu stranu oslikala je Sanela Husić-Musabašić, apsolventica Likovne akademije u Sarajevu.

Marija Fekete-Sullivan je u predgovoru ispričala kako je došla do originalnih ilustracija, a govori i o nebrojenim legendama vezanim za sirene

Ovo, najnovije, izdanje knjige Sirenin san sadrži kratke životopise zastupljenih ilustratora, od SAD do Japana, a to su: Abdoulie Colley (Gambija), Camiela Warringa (Nizozemska), Carol Ochs (SAD), Claire Dupont (Francuska), Diana Morrillas (Španija), Ljerka Njerš (Hrvatska), Maha Fouad (Egipat), Nikki Romano (Filipini), Rebecca Teclemariam-Mesbah (Švajcarska), Rose Macleod (Ujedinjeno Kraljevstvo), Sanela Husić-Musabašić (Bosna i Hercegovina) i Tetsuro Susumu (Japan).

U slikovnicu je uvršten i upečatljiv logo Mermaid Theatre of Nova Scotia (Kanada) i ilustracija iz 19. vijeka Johannesa Gehrtsa (Njemačka).

Fotografiju crnogorske ‘sirene’ snimio je Goran Sekulić, a dansku Malu sirenu svojim foto-aparatom ovjekovječio je Šerkan Talić.

Tokom promocije će biti izloženi vrsni likovni radovi u keramici, tekstilu, vosku, učenika Centra ‘Christine Witcutt’, u sastavu škole Vladimir Nazor, kao i crteži drugih sarajevskih osnovnih škola koje su se odazvala na otvoreni poziv spisateljice i organizatora. Najbolje dječije radove izabrat će žiri sastavljen od profesionalnih slikara. Glavna nagrada je djelo Mostarska sirena slikara Ahmeta Muminovića, a slikovnica Sirenin san bit će dodijeljena i drugim malim umjetnicima.

Poželjno je, ali nije obavezno, da mališani na promociju dođu u kostimima sirena, morskih pirata,… jer će najbolji kostimi, također, biti nagrađeni.

Izložba ostaje otvorena, i nakon promocije slikovnice, u periodu od 21. do 28. februara 2010. godine, u Domu policije za pojedinačne ali i eventualne kolektivne posjete osnovnih škola i starijih predškolskih grupa, uz prethodnu najavu.

Za dodatne informacije kontaktirati autoricu: 061 252 734

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *