Čika MIšo hoće u penziju

Čika MišoČika Mišo se bori za penziju. Nakon što je decenijama svojim prisustvom na glavnim ulicama glavnog grada razgaljivao Sarajlije, sada želi odlazak u zasluženu mirovinu.

On je jedan od najpoznatijih simbola Sarajeva. Ime mu je Husein Hasani, a već punih šest decenija radi kao čistač cipela – najprije je imao bazu na Marijin Dvoru ispred stare duhanjare, a prije dvadesetak godina se preselio na Titovu ulicu.

Čika Mišo je prije osam godina dobio posebno priznanje Grada Sarajeva, čime je zaslužio i stan koji mu je obezbijedila Vlada Kantona Sarajevo. Njegov lik se pojavljuje u brojnim dokumentarcima i pričama, a veoma je ponosan i na svoje učešće u seriji Viza za budućnost.

“U Sarajevo sam došao 1947. godine, kod brata moga oca koji je imao poznati salon za čišćenje cipela u centru Sarajeva u ulici Vase Miskina. Kada sam naučio zanat, stric mi je dao dozvolu da se bavim ovim poslom”, govori Mišo.

“To, čega sam se ja za 58 godina rada na ulici nagledao, nije nijedan čovjek. Zato ću s pravom reći da Romi u BiH, posebno u Sarajevu, žive najbolje od svih Roma sa prostora bivše Jugoslavije. Posebno, u odnosu na Rome sa Kosova, Makedonije i Srbije, mi Romi u Sarajevu živimo kao kraljevi”, rekao je čika Mišo.

Opremu za čišćenje cipela naslijedio je od oca, a koristi je i dan danas. Kaže da među mušterijama ima mnoge stalne, a zna mu svratiti i Haris Silajdžić. Mnogi mu ostavite i bakšiš, a dnevno može zaraditi dvadesetak maraka. Mnogi ga zovnu u kafanu na kafu i čaj, a alkohol je prestao piti kada je shvatio da je to zlo…

Čika Mišo je cijeli rat proveo u gradu i s ponosom ističe kako je on legenda Sarajeva koju prepoznaju i mnogi stranci.

Sa žaljenjem kaže kako nema nasljednika u poslu jer potomci imaju druge interese. Ima kćerku, sina i sedmero unučadi.

Možda je i došlo vrijeme da svoje dane Mišo podari unučićima, a na ulicu izađe samo onda kada poželi – da bi se družio sa Sarajlijama.

Ako se slažete da je Mišo zaslužio “gradsku” penziju i odmor od čišćenja cipela, svratite do njegove “kote” i potpišite peticiju. U protekla četiri dana prikupljeno je oko 1500 potpisa.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *