CineLink projekti na Berlinaleu

Film rumunskog reditelja Florina Serbana, “If I Want To Whistle, I Whistle” uvršten je u Takmičarski program 60. Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu. Riječ je o projektu koji je razvijan u okviru projekta CineLink Sarajevo film festivala.

“If I Want to Whistle, I Whistle” prošao je CineLink radionicu za razvoj projekata 2008. godine, te iste godine sudjelovao na CineLink koprodukcijskom marketu, gdje je osvojio i Magic Box nagradu. Sljedeće godine projekt je prezentiran i u fazi postprodukcije u okviru CineLink 2009 Work in Progress prezentacije gdje je, s još četiri najbolja regionalna projekta u postprodukciji, prezentiran na zatvorenim projekcijama za ključne europske profesionalce iz sfere prodaje i distribucije filmova. Konkurirao je i za Work in Progress nagradu u postprodukcijskim uslugama vrijednu 80,000 eura koju dodjeljuje postprodukcijska kuća The Post Republic, a žiri u sastavu: Rebekka Garrido, Laurent Danielou i Bernd Buder upravo je projektu “If I Want to Whistle, I Whistle” dodijelio nagradu koja je redatelju filma Florinu Åžerbanu uručena na službenoj ceremoniji dodjele nagrada 15. Sarajevo film festivala.

Pored CineLink projekta “If I Want To Whistle, I Whistle”, i film “Honey” višestruko nagrađivanog turskog redatelja Semiha Kaplanoglua biti prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu u okviru Takmičarskog programa. Film “Honey” također je prošao CineLink radionicu za razvoj projekata i bio prezentiran na CineLink koprodukcijskom marketu 2008. godine.

Uz film Jasmile Žbanić “Na putu”, jedini predstavnici Jugoistočne Europe u Glavnom programu 60. Berlinalea upravo su CineLink projekti “If I Want to Whistle, I Whistle” i “Honey”.

Internacionalni filmski festival u Berlinu održat će se od 11. do 21. februara 2010. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *