Cipele građana Sarajeva idu u Veneciju

instalacija Brace DimitrijevićaPozivaju se građani Sarajeva da, darivanjem svojih cipela, učestvuju u kreiranju umjetničke instalacije Brace Dimitrijevića koja će biti predstavljena na ovogodišnjem “Venecijanskom bijenalu” instalacijom Brace Dimitrijevića “Sailing to post history”.

U umjetničku instalaciju Brace Dimitrijevića koju će Ars Aevi predstaviti na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu uključene su tri barke, jedra sa portretima Kafke, Tesle i Marinetija i 500 pari cipela građana Sarajeva.

Mole se građani Sarajeva da daruju cipele koje će biti dio umjetničkog rada Braca Dimitrijevića u Veneciji, u Muzeju moderne umjetnosti Ca’ Pesaro.

Tim Ars Aevi zadnjih mjeseci aktivno radi na pripremama za ovogodišnje Venecijansko bijenale koje se održava svake dvije godine u periodu od juna do novembra u Veneciji. Na ovogodišnjem, 53. venecijanskom bijenalu, Ars Aevi će se predstaviti na dvije lokacije i to u Muzeju Ca’ Pesaro izložbom Future Post History, te na fasadi gradske Vijećnice Ca’ Farsetti sa portretom Slučajnog prolaznika Brace Dimitrijevića. Specijalno predotvaranje za eksperte iz polja umjetnosti i predstavnike medija je potvrđeno za 4. juni u terminu od 15 do 20 sati.

Nakon što je Grad Venecija ustupio besplatne izložbene prrostore i nakon što je ova izložbe uvrštena u zvaničan program Venecijanskog bijenala, tim Ars Aevi zajedno sa umjetnikom Bracom Dimitrijevićem radi na produkciji djela koja će biti izložena u Veneciji, i plana postavke, kao i na pripremama promotivnih materijala za ovo najprestižnije svjetsko predstavljanje u oblasti vizualnih umjetnosti.

Braco Dimitrijevic Sailing to Post History 2006 courtesy - Galerija Pino Casagrande

Centralni element izložbe Future Post History koja će biti postavljena u Ca’ Pesaru bit će monumentalna instalacija Sailing to Post History na kojoj je ovaj umjetnik najvišeg internacionalnog ugleda radio proteklih dana u Sarajevu. Pored barki sa registarskim tablicama Sarajeva, Dubrovnika i Venecije koje se produciraju u radionici Arhitektonskog studija Amira Vuka pod vodstvom Envera Hadžikarića, te grandioznih portretnih fotografija ključnih ličnosti toka suvremene povijesti, Tesle, Kafke i Marinetija, koje služe kao jedra, treći element ove instalacije bit će cipele građana Sarajeva kojima bi se napunile barke. Dimitrijević na ovaj način želi uključiti građanstvo Sarajeva u kreiranje svoje instalacije iz novog ciklusa.

Ars Aevi upućuje građanima poruku: Svi vi koji želite učestvovati u kreiranju djela za Venecijansko bijenale pozvani ste da darujete jedan par svojih starih cipela i time postanete aktivni sudionik predstavljanja umjetnosti iz Bosne i Hercegovine na ovom centralnom i najvećem ovogodišnjem umjetničkom događaju u svijetu. Svako ko daruje svoje cipele (muške, ženske, dječije) ostat će zabilježen kao sudionik u kreiranju historijski značajnog umjetničkog rada jednog od osnivača konceptualne umjetnosti – Brace Dimitrijevića. Ovo nije prvi put da ovaj umjetnik uključuje „slučajne učesnike” u kreiranje svog rada. Cio njegov ciklus Slučajni prolaznik, kojim se Braco Dimitrijević popeo u sam vrh umjetničke scene svijeta, je baziran upravo na sudjelovanju anonimnih ljudi koje on portretira i u formi foto-printova ogromnih dimenzija postavlja na prominentne fasade i bilborde najatraktivnijih lokacija Londona, Pariza, Rima, New Yorka, Zagreba, Sarajeva….

Cipele možete dostaviti svaki radni dan 11. do 22. maja, od 12 do 16 sati u Art Depo Ars Aevi u juznom krilu Doma mladih, Centra Skenderija. Za sva dodatna pitanja mozete se obratiti na telefon: 203 373.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *