Čista rijeka Miljacka je dugotrajan i skup projekt

U nedjelju je održana redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”, na temu “Čista rijeka Miljacka”

Miljacka, Sarajevo
Miljacka, Sarajevo
Vode u Sarajevu nisu očišćene i u najgorem su stanju nego ikad, a projekt “Čista rijeka Miljacka”, u aktuelnoj fazi, završen je s prijedlogom od skoro 300 projekata kojima vode u sarajevskoj regiji treba dovesti na nivo prve kategorije, odnosno da budu podobne za kupanje.

“Projektom “Čista rijeka Miljacka” je obuhvaćeno sve što može uticati na kvalitet voda – od urbanog razvoja, sistema za odvođenje otpadnih voda, sistema za prečišćavanje, kao i svih drugih elemenata koji eventualno utiču na kvalitet voda, poput saobraćaja, šumarstva, poljoprivredne djelatnosti, industrije i turizama. Radi se o dugotrajnoj aktivnosti.”, rekao je prof. dr. Tarik Kupusović, dugogodišnji direktor Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu.

Projekt “Čista rijeka Miljacka” je tek skraćeni naziv za širi projekt “Čiste vode cijele sarajevske kotline” i osim rijeke Miljacke, od njenih izvorišta do ušća, njime su obuhvaćene rijeke Dobrinja, Željeznica, Zujevina i dio rijeke Bosne.

“To će biti dugotrajan i skup projekt, skoro 900 miliona eura, i da je Bosna i Hercegovina već stekla kandidatski status za EU mogli bismo računati na ogromna sredstva koja su od EU-a predodređena za projekte unapređenja infrastrukture i okoliša”, kazao je Kupusović.

Sredstva od EU-a, kako je dodao, mogla bi se koristiti za kvaltet voda, vodosnabdijevanje, ali i odvođenje otpadnih voda i prečišćavanje tih otpadnih voda.

Predsjednik “Kruga 99” Sulejman Redžić kazao je da su vode u Bosni i Hercegovini sve zagađenije i da se povećava trend eutrofikacije, odnosno nepovoljnog ekološkog procesa koji nastaje unošenjem organskih materija u vodu.

“Više ne postoje čak ni izvorske vode koje su mikrobiološki ispravne i pogodne za čovjekovu upotrebu, a takav primjer je rijeka Miljacka. Ona je danas sjecište svih otpadnih voda, a zbog povećanje eutrofikacije i smanjenja kisika stvara se i nesnosni miris na čitavoj dužini njezina toka kroz Sarajevo”, kazao je Redžić.

Više o projektu “Čista rijeka Miljacka” »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *