Čorba od kanarinca na Obali

Čorba od kanarinca
Čorba od kanarinca
Ispitna predstava – predmet Režija, Odsjeka za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti, pod mentorstvom doc. Danisa Tanovića

“Brak je nešto za što se čovjek uvijek kaje, bilo da ga sklopi ili ne sklopi.”, Oscar Wilde

Pred nama je dvoje ljudi, muškarac i žena, vječiti optimista i beskompromisni pesimista, ona “koja ubija svojom životnom vedrinom” i on “koji bi i umro, samo da se ne pomjeri”. Pred njima dvoma je jedna od najvažnijih životnih odluka: stupiti u brak ili ne. Kada na komplikacije koje brak sam po sebi donosi (sudar dva različita svemira koji trebaju postati jedan) dodamo vrijeme i mjesto radnje “ovdje” i “sada”, dobijamo recept za “Čorbu od kanarinca”, u kojoj možemo naći sve probleme i životne lomove koje odluka na brak u današnjem vremenu može donijeti. Zato se njih dvoje odlučuju da u kratkom periodu “od pet minuta” prežive brak.

Publika je izdvojena od glumaca, ona je “voajer” koji viri u kutijicu na sceni, u kojoj je sadržan sav život dvoje ljudi. Ta kutijica je njihov dom, onakav kakav već jeste, onakav kakav žele zasnovati, onakav kakav se boje da će zapravo biti. Sva rekvizita kojom glumci raspolažu, sve stvari koje njih dvoje koriste “u igri braka” dio su njihove svakodnevnice. Scena je ogoljena, sa minimalnom scenografijom, baš kao i život ovo dvoje ljudi, koji u pet minuta moraju da se presaberu i donesu najvažniju životnu odluku: zasnovati porodicu ili ne.

U vremenu divljeg kapitalizma, kada je svako sutra neizvjesno, kada su nam dopuštene razne slobode, koje su u sudaru sa tradicijom i moralnim načelima na koje smo naučili, kada su uloge muškarca kao glave porodice i žene kao njenog stuba poremećene do neprepoznavanja, kada svako od nas zbunjeno traži samog sebe, odluka da se spojimo sa drugim bićem i s njime zasnujemo dom je mnogo hrabrija nego što je bila u vrijeme naših roditelja, kada je stupanje u brak bio prirodan čin, sam po sebi.

Sav strah koji ova odluka donosi sadržan je u pitanju “A šta ako ne uspijemo?”. Jedini odgovor na ovo pitanje je da će nam “uvijek ostati ljubav” i hrabra odluka da se pokuša pronaći zajednička sreća, s nadom da ćemo u tome uspijeti.

Autor: Miloš Radović
Režija i dramaturgija: Bojana Vidosavljević

Uloge:
Sanela Krsmanović,
Moamer Kasumović

Vrijeme: 11. mart 2011 @ 20:00h
Mjesto: Otvorena scena Obala Akademije scenskih umjetnosti (Obala Kulina bana 11), Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *