Crepoljsko će vas odmoriti

Zeleni proplanak prekriven raznobojnim mirisima mijenjaju percepciju koju ste sobom sa asfalta ponijeli. Ostavlja bez daha ta skoro netaknuta ljepota.

Crepoljsko grli glavni grad
Crepoljsko grli glavni grad
Sjeverno od Sarajeva prostire se planina Ozren čiji rubovi, ispresijecani brojnim stazama i putevima, predstavljaju idealnu destinaciju za izletnike, rekreativce, bicikliste koji vole sebi priuštiti lijepu cjelodnevnu turu. Na Crepoljskom su u funkciji planinarski i lovački dom. Praktično ste na rubu grada, a daleko od gradske vreve. Crepoljsko je oduvijek popularno izletište sarajevskih planinara i izletnika. I danas ćete tu naići na poznata, uvijek nasmijana, lica. Do izletišta možete biciklom, automobilom ili minibusom, ali vam svakako preporučujemo da ukoliko ste u mogućnosti neizostavno odaberete taban-fijaker.

Sam vrh Crepoljsko visok je 1524 metra i sa njega se pruža neopisiv pogled. Zaista se morate sami uvjeriti. Preporučujemo planinarske cipele, zaštitu od kiše, sendviče i dosta tekućine, uglavnom sve ono što jedan jednodnevni planinarski izlet može zahtjevati od vas. Koračali u tišini ili se razgvoarali, dah će vam oduzimati ti rajski krajolici, sazvučje ptičije pjesme i šuma povjetarca koji pomiluje padine.

Crepoljsko Sarajevo
Zeleni proplanak prekriven raznobojnim mirisima mijenjaju percepciju koju ste sobom sa asfalta ponijeli
Zeleni proplanak prekriven raznobojnim mirisima mijenjaju percepciju koju ste sobom sa asfalta ponijeli. Ostavlja bez daha ta skoro netaknuta ljepota. I kad ugledate kućicu na proplanku, ushićenje će sigurno naježiti vaše pore. Nećete naići niti na jedno namrgođeno lice. Zadovoljstvo čistoćom i viškom kiseonika dok lebdite između borova ne prestaje. Šuma će vas odmoriti, mirnoća preplaviti, ali ne opuštajte se previše, obratite pažnju da uvijek pratite markaciju kako vam ništa doživljaj ne bi pokvarilo. Ukoliko krećete preko Darive, Faletića ili Barica nastavljate prema Bukoviku.

Ako ste na biciklu, možete svoju avanturu učiniti zanimljivijom, pa krenite od Darive desno, prema Borijama: uspon makadamskom cestom kroz propupale proljetne livade i polja maslačka sasvim zgodno mijenja monotonu vožnju asfaltnim putem. Nastavljate cestom za Hrešu (na više mjesta je moguće sipati vodu), a potom prema Vučijoj luci, odakle je moguće krenuti ravno preko ozrenskog platoa ili lijevo, prema Crepoljskom.

Dobro jutro Crepoljsko
S Crepoljskog se začas možete spusiti na Čavljak, pa preko Barica i Sedrenika do Baščaršije
Kad se popnete na Crepoljsko, praktično ste savladali zahtjevni dio svoje avanture, što ćete posebno osjetiti na Borijama. Ukoliko želite proći nešto kraću turu, s Crepoljskog je moguće za kratko vrijeme spusiti se na Čavljak, a potom preko Barica i Sedrenika do Baščaršije.

Moguće je produžiti dalje, prema Bukoviku, vrhu desetak metara višem od Crepoljskog. Ili vas želja za adrenalinom može navesti da isprobate ono što ljubitelji brdskog biciklizma svakako neće propustiti – uživati u spustu preko vodopada Skakavac.

Ova tura koja dijelom vodi kroz rubne padine Sarajeva, idealna je za sticanje kondicije u proljetnim mjesecima ili, naprosto, za iznenadni poslijepodnevni doživljaj sarajevske planine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

2 Odgovori na “Crepoljsko će vas odmoriti”

  1. ♥ SARAJEVO ĆE BITI…SVE DRUGO ĆE PROĆI ♥ Najljepši, glavni Grad ♥, najljepše, ponosne, jedne i jedine Domovine ♥♥♥ RBiH ♥♥♥ ♥ SRETAN ROĐENDAN ARBiH ♥

  2. Sve ste lijepo opisali osim jednog – šta ako čovjek želi provesti na Crepoljskom 7 dana? Gdje se smjestiti? Nekad je gore bio dom Energoinvesta,a šta je sada?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *