Čuj Srbi namjerno gađali bolnicu

Odgovarajući na unakrsna pitanja Radovana Karadžića, sarajevski ljekar Milan Mandilović ponovio je u ponedjeljak pred Haškim sudom da su srpske snage bile odgovorne za granatiranje Vojne bolnice u Sarajevu i njenog okruženja tokom rata u BiH.

Hussein Ali Abdel Razek
Hussein Ali Abdel Razek
Svjedok je radio u Vojnoj bolnici u Sarajevu od 1992. do 1995. godine, negirao je Karadžićeve navode da se ispred bolnice tokom rata nalazio “artiljerijski položaj muslimanskih snaga” te kazao da je bolnica kao i okolno područje bombardirano sa srpskih položaja na planini Trebević.

“Vi dobro znate konfiguraciju Vojne bolnice i da je ona između ulica i svakako isključujem mogućnost da se pucalo po srpskim položajima ispred bolnice. Državna bolnica je bila u klasičnoj funkciji kao i sve zdravstvene institucije tokom rata, dakle zbrinjavanja ranjenih i povrijeđenih”, pojasnio je Mandilović koji je sa svjedočenjem počeo 16. jula ove godine.

Radovan Karadžić, kojem se pred Haškim tribunalom sudi ze genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u BiH, optužio je svjedoka da je bio “komotan u izjavama” te iznosio utiske kojima “šteti srpskom narodu u BiH”.

“Svjedok govori da Srbi namjerno gađaju bolnicu sa Trebevića a on i ne zna ko je tamo. Kaže da je strahota bilo živjeti u gradu i da su Sarajlije patile, što ja znam, ali zbog koga?! Ne može se to Srbima pripisivati”, kazao je Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike srpske.

Tužilaštvo u Haagu smatra da je Karadžić od aprila 1992. do kraja 1995. godine u značajnoj mjeri doprinio da se postigne cilj širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja.

Na ovom ročištu započeto je i ispitivanje svjedoka Tužilaštva Husseina Ali Abdel Razeka, komandanta snaga UNPROFOR-a u sektoru Sarajevo tokom 1992. i 1993. godine, koji je kazao da je civilno stanovništvo u tom gradu u aprilu 1992. očajavalo zbog granatiranja srpskih snaga i nedostaka vode.

“Svi su tada očajavali jer se grad nalazio pod opsadom, vladalo je granatiranje, snajperi, barikade i ubijanja”, pojasnio je svjedok.

Ali Abdel Razek kazao je i da je snajperska aktivnost na Sarajevo bila utvrđena “prema planu više komande” te da su snajperisti bili birani među visoko kvalificiranim osobljem.

Na upit Tužilaštva u Haagu, Ali Abdel Razek dodao je da je imao sastanke s optuženim Karadžićem na kojima mu je iznosio proteste ili pritužbe pripadnika Ujedinjenih nacija na ponašanje pripadnika Vojske RS te dodao da je optuženi bio “na čelu bosanskih Srba i na vrhu u pogledu svih odluka”.

Apelaciono vijeće Tribunala u Haagu 19. jula 2010. godine odbilo je Karadžićevu žalbu na odluku da se ročišta tokom suđenja odvijaju četiri puta sedmično. Iako je Karadžić istakao da se takvom odlukom krši njegovo pravo na samoodbranu i šteti zdravlju, Apelaciono vijeće odlučilo je kako se odlukom “ne krši mogućnost na fer i pošteno suđenje”.

Ispitivanje Ali Abdel Razeka nastaviti će se u utorak 20. jula 2010. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *