CURE nastavljaju sa edukacijom

Fondacija CUREFondacija CURE organizirator je edukativnog programa “Upoznaj svoja prava, žensku istoriju, osnaži se i aktiviraj!” na kojem će od 20. do 24. januara u Sarajevu sudjelovati oko 25 mladih žena iz cijele BiH.

“Zbog velike zainteresiranosti za sudjelovanje djevojaka u edukacijama iz 2009. godine, Fondacija CURE organizira edukacije u 2010. godini za nove grupe sudionica da bi znale prava žena u našoj zemlji i svijetu uz mogućnost zajedničkog aktivizma kroz bh. Žensku mrežu”, navodi se u saopćenju Fondacije.

Na petodnevnoj edukaciji cure iz Tuzle, Ugljevika, Zenice, Novog Goražda, Višegrada, Breze, Pala, Banje Luke, Vogošće i Sarajeva mogu očekivati nova (sa)znanja, informacije i vještine potrebne za profesionalni i akademski rast – karijeru i akademsko planiranje.

Edukacija će obuhvatiti dvadesetak tema o početku ženskog pokreta, ženskoj istoriji, nasilju, angažiranoj umjetnosti, aktivizmu i feminizmu.

Uz interaktivne radionice, sudionicama su ponuđene i projekcije relevantnih filmova, kreiranje performansa, umjetničke radionice, istraživanja i prezentacije.

“CURE edukacijski paket potaknuo je u 2009. godini radoznalost šezdesetak mladih žena iz cijele BiH a nakon edukacija sudionice su realizirale lokalne akcije u svojim zajednicama i organizirale aktivnosti za zaustavljanje nasilja protiv djeovojčica i žena”, navodi se.

U protekle četiri godine, Fondacija CURE radila je edukacije s nekoliko stotina mladih ljudi i jedan od glavnih izazova u manjim sredinama je kako mladima osigurati prostor za djelovanje i aktivizam kao i potrebnu podršku i asistenciju da bi istrajali/e u svom angažmanu.

U februaru ove godine Fondacija CURE pozvat će sve sudionice edukacije na sastanak mreže mladih aktivistkinja s ciljem upoznavanja i razmjene iskustava iz raznolikih i bogatih dijelova BiH posebno radi zajedničkog planiranja akcija.

Prva velika zajednička akcija bit će organizirana povodom Međunarodnog dana žena – 8. marta.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *