Cvijeće za Ruže Sarajeva

Cvijeće za Ruže Sarajeva
Cvijeće za Ruže Sarajeva
Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava BiH – YIHR BiH su povodom Dana grada Sarajeva organizovali uličnu akciju obilježavanja spomenika Ruže Sarajeva.

Ruže Sarajeva su vidljivi tragovi minobacačkih granata ispaljenih na grad tokom četverogodišnje opsade grada od 1992 do 1995. godine

“Na potezu od Katedrale do Trga djece Sarajeva našli smo samo tri ruže na koje smo položili cvijeće, te ih okružili trakom kako bi se na njih skrenula pažnja.”, izjavio je Adis Hukanović, jedan od aktivista koji je osmislio i učestvovao u akciji.

Ističući da je ideja ove simbolične akcije bila skretanje pažnje na zanemarene spomenike koji svjedoče o opsadi grada, izrazio je žaljenje što mnoge “ruže” više ne postoje, uslijed brojnih rekonstrukcija.

Cvijeće za Ruže Sarajeva (YIHR)
Cvijeće za Ruže Sarajeva (YIHR)
“Inicijativa mladih za ljudska prava BiH ovom akcijom željela je da otrgne od zaborava autentične spomenike sarajevske opsade i drago nam je da su građani i građanke na licu mjesta pozdravili našu akciju.”, kaže Hukanović.

Aktivisti su još položili cvijeće na Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva i ispred Vječne vatre. „Tu smo papirnatim selotejpom napisali YIHR želeći ukazati da za sjećanje i odavanje počasti nisu potrebni skupocjeni buketi već samo malo mašte i inicijative, a mi je imamo.“, poručili su aktivisti/ice Inicijative mladih za ljudska prava BiH.

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH – YIHR BH obrazuje mlade ljude da kritički razmišljaju o svom okruženju i da se aktivno angažuju u promjenama u društvu. YIHR BH gradi nove veze među mladim unutar Bosne i Hercegovine, posebno uključujući podijeljene zajednice i ohrabruje europeizaciju zapadnog Balkana kroz regionalnu saradnju među mladim ljudima iz različitih država bivše Jugoslavije. Organizacija ohrabruje i podržava mlade ljude u BiH da se zalažu za socijalnu i političku akciju o pitanjima koja su bitna za mlade ljude. Ovo zalaganje uključuje promociju kulture sjećanja o ratu u BiH 1992-1995, zalaganje za zaštitu ljudskih prava, manjinskih prava, promoviranje pitanja vezanih za integraciju BiH u EU i demokratizaciju BiH i regije zapadnog Balkana.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *