Da je barem devedeset treća

Marko VešovićSarajevski književni sat u povodu objavljivanja antologije poezije “Da je barem devedeset treća” (Decenija i po bh. stvaralaštva), u izboru Marka Vešovića, objavljene u Izdavačkoj kući “Dobra knjiga”, održana je danas u Multimedijalnom centru “Mak”.

U predstavljanju Antologije učestvovali su sam antologičar, te Enver Kazaz, Mile Stojić, Hadžem Hajdarević, Bisera Alikadić i Stevan Tontić. Stihove je govorio glumac Miodrag Miki Trifunov.

Marko Vešović je izabrao poeziju 53 pjesnika iz Bosne i Hercegovine, dok naslov i podnaslov antologije govori o periodu kojim počinje izbor poezije za antologiju.

“Dok mi je pjesništvo u Federaciji bilo uglavnom poznato, poezija koja je nastajala u Republici Srpskoj bila mu je do nedavno neznana. Ta nepoznanica je na moju sramotu, a u poeziji sam uživao.”, riječi su Marka Vešovića, koji ističe i preokret kada je riječ o ženskom pjesništvu u Bosni i Hercegovini gdje su prije rata “ženski pjesnici bili su rijetki kao po groblju jagode, što bi rekli u Crnoj Gori”, ali u zadnjih 15 godina žene su preuzele ozbiljne mjere pritiv dominacije muškaraca u ovdašnjem pjesništvu.

Antologiju “Da je barem devedest treća” čine izbori poezije Ilije Ladina, Mile Stojića, Tanje Stupar-Trifunović, Željka Ivankovića, Senadina Musabegovića, Jozefine Dautbegović, Adise Bašić, Josipa Mlakića, Semezdina Mehmedinovića, Šejle Šehabović, Aleksandre Čvorović, Asmira Kujovića, Miljenka Jergovića, Damira Uzunovića, Feride Duraković, Fadile Nure-Haver, Dubravka Brigića, Velimira Miloševića, Bisere Alikadić,Veselka Koromana, Josipa Ostija, Ranka Sladojevića, Abdulaha Sidrana, Dinka Delića, Predraga Čeranića…

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *