Da ti pamet stane

simo zarić šolaja
Mrtvi, imate mahanje: simo zarić šolaja tokom suđenja za ratne zločine

Test je prošao. Osuđeni ratni zločinac bez grižnje savjesti dakle može najnormalnije ponovo na vlast. Idemo dalje.

piše: Nermin Čengić

simo zarić, popularni šolaja, ratni zločinac iz ovog nam posljednjeg rata, odležao je svoju odgovornost negdje u kišovitoj Velikoj Britaniji, gdje je odmarao u zatvoru A kategorije. Izašao je šolaja živ i zdrav (uslovno zdrav jer ratni zločinac ne može biti zdrav, barem ne psihički).

I šta je simo onda uradio? Je li se pokajao? Je li izmolio oprost od svojih žrtava i njihovih porodica i prijatelja, kao i preživjelih logoraša? Nije. simo zarić je opet uzjahao na isto mjesto na kojem je prije skoro dvadeset godina bio jedan od ključnih čovjekolikih nakaza koji su mnoge duše odvele s onu stranu postojanja.

Test je prošao. Da sve može, pa i to da ratni zločinac ponovo bude vlast zajedno sa simom lično, pokazali su nam milorad dodik i SNSD iz bosanskohercegovačkog entiteta republika srpska, koja je jedan od rezultata truda i mukotrpnog zločinačkog rada i osuđenog ratnog zločinca sime zarića šolaje.

simo je opet vlast. Bosanski Šamac (je li još uvijek Bosanski ili je prefiks ukinut?) je opet pod šolajinim nogama. Neka se pripremi biljana plavšić, koja je također odležala, a odmah za njom i momčilo krajišnik kojem ovih dana “prijeti” izlazak s robije jer je “izdržao” dovoljan dio kazne za ratne zločine diljem Bosne i Hercegovine. momčilo je izrazio želju da ostatak svog postojanja proživi 12 kilometara od sarajevskih grobalja u kojima leže njegove žrtve.

Mir, mir, mir niko nije kriv? Mrtvu su mrtvi i to im je dosta. Da ti pamet stane…

Simo ZARIĆ, zvani Šolaja, rođen 25. jula 1948. godine u selu Trnjak, opština Odžak, bivši je načelnik policije u Bosanskom Šamcu i bivši obavještajac Službe državne bezbjednosti (SDB-a). Godine 1991., Simo ZARIĆ je počeo da organizuje i da rukovodi jednom jedinicom Teritorijalne odbrane pod okriljem JNA, poznatom najprije kao Četvrti odred, a kasnije preimenovanom u 5. bataljon 2. posavske brigade. Nakon formiranja Četvrtog odreda, Simo ZARIĆ je imenovan “pomoćnikom komandanta za obavještajni rad, izviđanje, moral i informisanje”. Dana 29. aprila 1992. godine, srpski Krizni štab imenovao je Simu ZARIĆA “načelnikom Službe državne bezbjednosti” za Bosanski Šamac.

Nakon srpskog zauzimanja Odžaka u julu 1992. godine, Krizni štab Bosanskog Šamca imenovao je Simu ZARIĆA” zamjenikom predsjednika Ratnog savjeta za pitanja bezbjednosti” opštine Odžak. Na ovim položajima vlasti, Simo ZARIĆ je bio direktno odgovoran srpskom Kriznom štabu u Bosanskom Šamcu i od njega je primao naređenja.

Dana 1. septembra 1992. godine, Simo ZARIĆ je imenovan “pomoćnikom komandanta za moral i informisanje ” u 2. posavskoj brigadi vojske bosanskih Srba. Između aprila i jula 1992. godine, Simo ZARIĆ je radio sa Miroslavom TADIĆEM na organizovanju takozvanih “razmjena” zarobljenika putem kojih su nesrpski civili protjerivani iz svojih domova. Simo ZARIĆ je ostao pripadnik vojske bosanskih Srba do 1995. godine.

Dobrovoljno se predao 24. februara 1998.
Prebačen u MKSJ 25. februara 1998.
Prvo stupanje pred Sud: 26. februara 1998.; 3. septembra 1998., izjasnio se da nije kriv po svim tačkama optužnice.
Presudom izrečenom 17. oktobra 2003., osuđen na 6 godina zatvora.
Prijevremeno puštanje na slobodu odobreno 21. januara 2004., a stupilo je na snagu 28. januara 2004.
Kazna izdržana.
(genocid.org)

Mrtvi su mrtvi, ne pričaj ni o sjećanju sad.
Mrtvi su mrtvi, što im ne pruži ruku dok su živi bili?
Mrtvi su mrtvi, džaba ti je molitva sad.
Mrtvi su mrtvi, što ne zapjeva s njima dok su živi bili?
Mrtvi su mrtvi, sjetiš li se živih kad? Suzama kafu šećere. Živi, a mrtvi su.
Mrtvi su mrtvi, a ti se mermeru klanjaj.
Mrtvi su mrtvi, a ne zaigra s njima dok su živi bili.
Mrtvi su mrtvi, sjetiš li se onih što se strahu klanjaju?
Mrtvi su mrtvi, a ti zastave na pola koplja
Mrtvi su mrtvi, jebo ti pola koplja mater!
Mrtvi su mrtvi, sjetiš li se onih što se strahu klanjaju?
Sjetiš li se?

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *