Đaci iz Sarajeva na eksurzije samo po Bosni i Hercegovini

Roditelji novac za ekskurzije od sada uplaćuju direktno na račun agencije, bez ikakvog posredovanja

Škola u prirodi dio je redovne nastave učenika razredne nastave.

Izmjenom Pravilnika o realizaciji izleta, studijskih posjeta, ekskurzija, škole u prirodi i drugih metoda odgojno-obrazovnog rada, Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo je donijelo nekoliko odluka, od kojih je najinteresantnija ona da će učenici osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo od sada na ekskurziju moći putovati samo na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo je izmijenilo Pravilnik o realizaciji tih aktivnosti kako bi se spriječile brojne malverzacije u organizaciji školskih ekskurzija, izleta i škola u prirodi. Tako će na osnovu novog Pravilnika učenici osnovnih škola iz Kantona Sarajevo na ekskurziju moći putovati samo na teritoriju BiH. Jedan od ciljeva ovakve mjere, osim spriječavanja postojećih malverzacija, jeste i razvijanje patriotizma kod učenika, povećanje njihove sigurnost.

U novom Pravilniku stoji i to da roditelji novac za ekskurzije od sada uplaćuju direktno na račun agencije, bez ikakvog posredovanja. Pravilnikom je regulisano i da se škole u prirodi mogu organizovati samo na području Kantona Sarajevo, u odnosu na dosadašnju praksu koja je podrazumijevala teritoriju čitave Bosne i Hercegovine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *