Daj da se izjasnimo

Referendum gluposti
Referendum gluposti
U poplavi misli i primisli, prijedloga i ličnih zafrkancija umobolnih, svevladajućih, svemoćnih, nema nam druge nego da se povinujemo ideji. Da se povijemo k’o žalosne vrbe i pristanemo na sve što nam se servira – od retorike do omorike (po mogućnosti potkresane).

Predstavimo našim umobolnim, svemogućim, svevladajućima da, evo svi redom, pristajemo da se raspiše taj Referendum. Pristavite nam ga, nije problem. Potrošite pare ali hajde da to uradimo – pametno. Barem ovaj put.

Raspišite nam Referendum sa ovim pitanjem:“Da li je vaš konačan odgovor da pristajete na glupost do kraja svog života?” Ponuda odgovora je kratka i jasna – isključivo DA ili NE. Pa da se brate prebrojimo, da se više ne zaje…majavamo ko šta misli, ko kako rezonuje, šta je kome preče i ko kome glavu i gdje nosi.

Time bismo, usput, konačno dobili i taj Sveti Popis Stanovništva pa bi se saznalo gdje su stvarna žarišta erozije razuma. Tačno bi se znalo ko je glup, a ko, još uvijek, nije. I mogli bismo jasno i konkretno djelovati. Jer nemoguće je da smo baš svi glupi. Mora i u toj gluposti bit’ malo korova, a korovom se posljednjih godina brendira pamet.

Šetanje od ograde do ograde, preplivavanje s obale na obalu svaki put kad neko izusti nešto što nam se (ne) sviđa je postalo dosadno. Daj, brate, sestro, rođače, komšija da se prebrojimo i vidimo u kakvom smo zaista stanju.

Šta? Nekoliko stotina hiljada nepismenih neće znat’ pročitat’ rezultate? Ma, da prostite za ove tri tačkice, ko ih j…, što ne znaju da čitaju. Nije teško naučit’ i čitat’ i pisat’. Kad smo mi, koji za sebe držimo da znamo čitat’ i pisat’, mogli savladat’ tu nauku još dok nismo znali strane svijeta, mo’š mislit’ kako tek čitavi kenjci mogu brzo savladat’ alfabetluk. Ako neće možemo im na referendumske listiće metnut’ slike dvaju glava. U zavisnosti od odgovora samo trebaju zaokružiti željenu – Gornju odnosno Donju glavu.

Dakle, jesmo li svi za Referendum gluposti? Ima li ko protiv? Ima li suzdržanih? Molim gospodu sa svilenim kravatama da ne dižu ruke, dovoljno je prEtisnuti taster.

piše: Nermin Čengić

» Published in English on CNN iReport » Let's just come out

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.