Damir Nemir Janeček nagrađen za filmsku kritiku

Damir Nemir JanačekNa nedavno završenom Human Rights Film Festivalu u Zagrebu koji prikazuje filmove na temu ljudskih prava bio je raspisan konkurs za filmsku kritiku-komentar za kultni nezavisni filipinski film Melankolija.

Radi se o filmu koji traje čak 8 sati, režisera Lav Diaza. Damir Nemir Janeček koji je gledao sve filmove na tom festivalu, pa tako i ovaj osmosatni napisao je svoju kritiku – komentar zbog čega je i nagrađen.

Za nagradu je imao priliku odabrati tri knjiška izdanja što ga je veoma obradovalo s obzirom da voli čitati. Nakon odabrana tri izdanja na poklon je dobio još dva.

Radi se o knjigama: Prisutnost tragedije – Christoph Menke, Visconti: Uvidi u krvi i mesu – Alexander Garcia Duttmann, Hakerski manifest – McKenzie Wark, Homo sacer, Suvremena moć i goli život – Giorgio Agamben, Vizualni kolegij, zbornik – Stephen Zepke, Csare Casarino, Alexander Horwath i Akira Mizuta Lippit.

Nakon dobivene nagrade Damir Nemir se uputio do knjižare gdje je kupio sjajnu knjigu Kulturna Zoologija – Nikola Visković, jer se mnogo zanima za odnos čovjeka i životinje.

Kroz svoj kritički filmski osvrt Damir Nemir Janeček je na sebi svojstven, nevin dječije mudri način opisao svoje iskustvo gledanja filma. Osim bavljenja estetikom filma, njegovim vremensko prostornim kontekstom, temom i umjetničkom idejom, on je kroz tekst provlačio životnu priču jednog udomljenog uličnog psa koji ima epilepsiju s kojim se druži dok je u Zagrebu. Žiri je za njegov tekst rekao: Damirov tekst je samo gledanje filma postavio u jedan sveobuhvatniji, smisleni egzistencijalni okvir, doživljaj – što je također važan akcenat Diazove estetike.

Inače, redovno, svake sedmice Damir Nemir piše svoje filmske osvrte i kritike za magazin Slobodna Bosna na čije stranice je unio angažiranost, novinu i smisao pisanja o filmu koje je danas postalo isprazno u medijima. Pisao je i za hrvatski filmski portal filmski.net, a piše i za sarajevski portal radiosarajevo.ba te srbijanski informativni portal E-NOVINE. Prije svega on je nezavisni filmski autor koji zbog egzistencije, edukacije te angažiranosti pristaje pisati za pisane medije.

“Motiv za prijavu na konkurs je bio novac jer sam ga želio darovati jednom udomljenom psu koji se zove Milo i kojem je potreban za svakodnevnu terapiju zbog epilepsije. No, ipak dobio sam knjige. Što bi rekao naš narod: Para na paru, a uš na fukaru ili Neda se usranom do potoka. Brinut ću se da pas Milo ipak bude dobro, a knjige će biti apsorbirane.” kaže Damir.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *