Dan logoraša opštine Vogošća

Polaganjem cvijeća na spomen obilježju šehidima i poginulim borcima sa područja mjesnih zajednica Semizovac, Svrake i Gora, obilježen je 5. maj, Dan logoraša općine Vogošća.

Vogošća
Vogošća
Kroz logore na prostoru Vogošće (Planjina kuća, Nakina garaža i Bunker kod Sonje) prošlo je oko 800 ljudi, žena i djece.

Skoro polovina je ubijena ili odvedena u nepoznatom pravcu.

Do sada je u više masovnih i pojedinačnih grobnica ekshumirano 228 onih koji su ubijeni.

Još 63 Vogošćana je odvedeno u nepoznatom pravcu i o njihovoj sudbini se ni dan danas ništa ne zna.

Broj onih za kojima se još uvijek traga je znatno veći jer su na prostoru Vogošće nestala i brojna druga lica iz Hadžića, Nahoreva, Ilijaša, Sokoca, Olova i drugih mjesta koja su tokom minulog rata bila prinudno zatvarana.

Tim povodom je Udruženje logoraša općine Vogošća organizovalo centralni skup na platou ispred Centralnog spomen obilježja šehidima i poginulim borcima u Semizovcu.

Skupu su pored preživjelih logoraša i predstavnika Udruženja logoraša iz Vogošće, Ilijaša i drugih mjesta, prisustvovali i predstavnici Saveza udruženja logoraša Kantona Sarajevo.

Svečanom skupu su prisustvovali i predstavnici Općine Vogošća kao i predstavnici boračkih udruženja i političkih stranaka sa područja općine Vogošća.

U znak sjećanja na 5. maj, Udruženje logoraša općine Vogošća je u saradnji sa OŠ “Porodice ef. Ramićâ” iz Semizovca organizovalo konkurs za izradu literarnih radova na temu “Da se nikad ne zaboravi”, u okviru kojeg su nagrađena dva najuspješnija rada.

Nagrade su dobile učenice petog i osmog razreda Aida Abadžija i Elma Durmo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *