Dan Univerziteta u Sarajevu

Univerzitet u Sarajevu
Univerzitet u Sarajevu
Dodjelom priznanja najuspješnijim studentima, te promocijom profesora emeritusa, u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu je obilježen Dan Univerziteta i 61. godišnjica rada ove visokoškolske ustanove.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Faruk Čaklovica kazao je da je Univerzitet u Sarajevu najrespektabilnija visokoškolska institucija u BiH, koja tradicionalno “podržava razvoj zemlje uvodeći je u moderni i razvijeni svijet”.

Čaklovica je naveo da je u ovoj godini Univerzitet u Sarajevu promovirao 6.024 diplomanta i magistranta, za koje je istakao da predstavljaju konkretnu podršku bržem privrednom razvoju naše zemlje. Govoreći o aktivnostima ove ustanove u proteklom periodu, rektor Sarajevskog univerziteta je potcrtao zapažene aktivnosti na naučnoistraživačkom nivou. Realizirano je niz projekata u ovoj oblasti, te publicističkih aktivnosti.

Akademija je bila je prilika za dodjelu nagrada studentima koji su uspješno realizirali naučnoistraživačke radove, projekte, umjetnička ostvarenja, te postigli izuzetan uspjeh u predstavljanju Univerziteta. Tako je dodijeljeno 18 nagrada za 30 studenata ovog univerziteta, od čega 13 nagrada za samostalne radove i pet nagrada za grupne radove.

Nagrade se dodjeljuju iz Fonda “Akademik Edhem Čamo”, koji je odlukom Senata Univerziteta osnovan radi podsticanja naučnoistraživačkog, stručnog i umjetničkog rada studenata. “Ponosni smo na ove studente koji su uspješno realizirali projekte i naučne radove. Oni su podrška naučnom kapacitetu Univerziteta u Sarajevu”, naglasio je rektor Čaklovica.

Na akademiji promovirani su i profesori emeritusi, za koje je rektor kazao da su za akedemsku zajednicu dali sve ono što je najvrednije, a to su stotine naučnih radova, brojne publikacije, mentorstva, magistarske i doktorske disertacije.

U profesore emerituse promovirani su dr. Hasan Muratović, dr. Vladimir Premec, dr. Sadudin Musabegović, dr. Ibrahim Krzović, dr. Ibrahim Festić, dr. Hasan Zolić, dr. Zehra Dizdarević, dr. Zijah Hadžiomerović, dr. Vladimir Beus, dr. Ante Milanović, dr. Tatjana Ljujić-Mijatović, te dr. Mirza Mušanović.

U okviru obilježavanja Dana Univerziteta i 61. godišnjice njegovog postojanja, organizirano je i otvaranje bibliotečkog informacionog sistema E-bibloteke Rektorata Univerziteta. Rektorat je vlastitim kapacitetima opremio ovaj prostor u kojem su smještene knjige, domaći i strani časopisi, izdanja Univerziteta te naučne knjige, udžbenici i monografije iz različitih naučnih i umjetničkih disciplina.

Broj bibliotečkih jedinica iznosi tek oko 2.000, ali se u narednom periodu očekuje povećanje broja publikacija, naročito izdanja koja su prošla proceduru dobivanja univerzitetske saglasnosti od izdavačkog savjeta Univerziteta.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *