Danas otvaranje Centra za srce – Klinika za kardiohirurgiju

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu danas će biti otvoren Centar za srce – Klinika za kardiohirurgiju, namijenjen pružanju bolje i efikasnije usluge pacijentima sa srčanim bolestima.

KCUS
KCUS
“U izgradnji Centra, osim KCUS-a, učestvovali su i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. U proteklih 28 mjeseci u KCUS-u su riješena tri decenijska projekta. U martu 2009. godine otvorena je Pedijatrijska klinika, u novembru prošle godine Klinika za ginekologiju i akušerstvo, a sutra će biti otvoren Centar za srce – Klinika za kardiohirurgiju. U ovom centru biće locirano pet operacionih sala, tri hirurške i dvije angio sale, te intenzivna njega, sa 12 kreveta, i stacionarno zbrinjavanje pacijenata, sa 24 kreveta.”, saopštio je Faris Gavrankapetanović, direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Za izgradnju Centra za srce korištena su sredstva kredita Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od 14.450.000 američkih dolara. Uložena sredstva Zavoda zdravstvenog osiguranja KS iznose 20.383.000 KM.

“Otvaranje ovog centra je na opšte zadovoljstvo svih građana i zdravstvenih radnika Kantona. Ovaj projekat će nam dati podsticaj da završimo kompletan Centralni medicinski blok KCUS-a.”, rekao je Zlatko Vuković, ministar zdravstva KS.

U bivšoj Jugoslaviji nije postojao kapacitet da problemi srčanih bolesnika budu riješeni, a svi pacijenti su liječeni izvan granica bivše države.

“Sada imamo respektabilnu kliniku koja može da riješi sve kardiohirurške slučajeve. Naš sljedeći korak je gradnja 11 operacionih sala. Uložili smo veliki napor i nadamo se da ćemo u narednih godinu dana izgraditi šestu i sedmu etažu Centralnog medicinskog bloka. Naši pacijenti će dobiti evropske standarde”, kaže je doc. dr Mustafa Hiraš.

U Centru za srce KCUS-a će biti liječeni pacijenti iz cijele BiH i inostranstva.

“Naš cilj, osim otvaranja ovog visokomodernog centra, je da pokušamo smanjiti liste čekanja pacijenata i da u BiH, po prvi put, možemo primjeniti visokospecifične procedure, koje ne postoje u ovakvim centrima u regionu. Veliki broj tih procedura vršili smo standardnim radikalnim pristupom veoma teškim operacijama. Sad smo u mogućnosti da te operacije radimo sa implementacijom određenih proteza, koje omogućuju da procedure traju kratko, te da pacijenti brzo napuste bolnicu”, riječi su doc. dr Mirsada Kacile.

U bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH postoje četiri centra koja se bave kardiohirurgijom.

“U Tuzli postoje dva, a u Sarajevu i Mostaru po jedan takav centar. Međusobno sarađujemo i razmjenjujemo iskustva, tako da smatram da su ovi centri veliko bogatstvo Federacije BiH.”, zaključio je Kacila.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *