Danas počinje 4. festival ekološkog filma Eko oko

Projekcijom filma “Dječak kojeg su svi voljeli” učenika Srednje elektrotehničke škole Sarajevo u režiji Arnele Bojičić i “Zemlja otpadaka” u režiji Lucy Walker, nominiranog za Oscara 2011., dans će u Sarajevu biti otvoren 4. međunarodni festival ekološkog filma “Eko oko” koji će trajati do 10. marta.

4. festival ekološkog filma Eko oko
4. festival ekološkog filma Eko oko
Festival “Eko oko” donijet će 40 dokumentarnih filmova s međunarodnim priznanjima. Sva ostvarenja tretiraju široki spektar ekoloških tema i ukazuju na mnoge pošasti i probleme savremenog društva, kao što su klimatske promjene, ugrožene biološke raznolikosti, zagađenja, problemi održivog razvoja, pitanja obnovljive energije, vode i ekoloških prava.

Ostvarenja dolaze iz Velike Britanije, Brazila, Švicarske, Njemačke, SAD-a, Danske, Novog Zelanda, Poljske, Francuske, Sjeverne Irske, Mađarske, Ukrajine, Holandije i BiH.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić istaknuo je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da se “Eko oko” održava u okviru programa Festivala “Sarajevska zima”, ali da će već njegovo peto izdanje naredne godine biti samostalno.

Naglasio je da je riječ o takmičarskom festivalu, te da je u selekciju za Zlatnu, Srebrenu i Bronzanu pahuljicu ušlo 18 ostvarenja. Najbolji filmovi bit će proglašeni posljednjeg dana Festivala 10. marta.

“Važno je naglasiti da se “Eko oko” održava u godini posvećenoj šumama, kao plućima planete Zemlje, ali će također Festivalom biti ukazano na potrebu što hitnijeg čišćenja Vrela Bosne, ali i cijele rijeke Bosne”, kazao je on.

Član organizacijskog tima Nermin Butković ističe da će značajan dio programa biti posvećen mladima i djeci, te će tako 8. marta biti prikazana revija poljskog animiranog ekološkog filma, a 9. marta revija animiranih filmova iz dječijeg programa kanadskog festivala “Planet in Focus”.

U okviru pratećeg festivalskog programa 8. marta će u Galeriji Collegium artisticum biti predstavljena Eko učilica Ismeta Memagića, a 10. marta u istom prostoru bit će otvorena izložba “Ovce II” hrvatskog umjetnika Bojana Šumonje.

O nagradama će odlučivati žiri u sastavu – Slaviša Mašić (predsjednik), Mehmed Cero (predstavnik Ministarstva okoliša i turizma FBiH), Vladimir Beus, Nedžad Begović i Dino Kassalo.

Ulaz na sve projekcije Festivala je besplatan, a bit će realiziran u kinosali UNITIC-a. Generalni pokrovitelj 4. “Eko oka” je Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *