Danas sjednica o vodozaštitnoj zoni

zgrada Vlade Kantona SarajevoSkupština Kantona Sarajevo za danas (16. juna 2010) od 10 sati zakazala tematsku sjednicu na kojoj će biti razmatrana Analiza stanja s prijedlogom zaključaka za rješavanje problema o vodozaštitnoj zoni “Sarajevsko polje”.

Materijal, koji je Vlada KS-a usvojila i poslala u skupštinsku proceduru, pripremili su Ministarstvo privrede i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS. Sjednica će imati za cilj rješavanje problema koji su se javili u ovoj zoni, a koji su još pogoršani nakon što je ustanovljeno da je voda s izvorišta Bosne zagađena fekalijama.

Kantonalne i federalne inspekcije još nisu našle žarište zbog kojeg je došlo do zagađenja. U okviru zaključaka ove analize navodi se da se zadužuje Vlada KS i Zavod za izgradnju KS-a da ubrzaju pokrenute aktivnosti na izvođenju istražnih radova u vodozaštitnoj zoni.

Vlada se također zadužuje da iznađe mogućnost za ubrzanu provedbu statusnih promjena vlasničke strukture na do sada ekspropriranim nekretninama unutar vodozaštitnih zona “Sarajevsko polje”.

Među zaključcima, nakon provedene analize, nalazi se i zaduženje Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša da s KJKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo pripremi Prijedlog odluke, za SKS, kojom će se osigurati izdvajanje dijela sredstava iz cijene 1 m3 isporučene vode, a izdvojena sredstva namjenski koristiti za rješenje problematike vodozaštitne zone.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *