Dani aktivizma u Sarajevu

Udruženje građana “Zašto ne”, u saradnji sa Pokretom DOSTA!, OP Revolt, ACIPS-om, te aktivistima i aktivistkinjama drugih organizacija iz Bosne i Hercegovine, će u Sarajevu 10., 11., 12. i 13. septembra 2009. godine organizovati manifestaciju “Dani aktivizma”.

Dan aktivizma u Srajevu

“Dani aktivizma” su manifestacija na kojoj će se građani i građanke Sarajeva moći informisati o aktivističkim inicijativama u Bosni i Hercegovini i Evropi, podsjetiti na građanske akcije u Sarajevu i Bosni i Hercegovini u proteklih nekoliko godina i razgovarati o svojim problemima i načinima rješavanja istih.

U sklopu manifestacije će se održavati okrugli stolovi, tribine, debate, projekcija filma “Demokratija u prijevodu”, izložba memorabilije sa građanskih akcija kao i izložba fotografija “Sarajevski protesti”.

Gosti i gošće tribine tokom “Dana aktivizma” će biti aktivisti i aktivistkinje iz Francuske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Grčke, Poljske i BiH. Tribina će poslužiti za razmjenu iskustva i ideja između evropskih i bosanskohercegovačkih aktivista i aktivistkinja te kreiranje planova i strategija za dalje djelovanje.

“Građanski aktivizam je jedina stvar koja može suštinski izliječiti bh. društvo uništeno korupcijom, kriminalom i koristoljubljivošću vladajućih elita. Svijest građana i građanki o potrebi za aktivizmom je u porastu, čemu svjedoče i blokade ulica u Sarajevu, koje su primorale vlast na rad i hapšenje odgovornih za ubistvo Amara Mistrića. Nažalost, daleko smo od promjena izazvanih aktivizmom, kakve doživljavaju zemlje poput Francuske, Grčke, pa i nama bližih Slovenije i Hrvatske. Iz navedenih razloga smatram da je ovakva manifestacija bitna”, ističe Darko Brkan, jedan od organizatora.

Osim navedenih, planiran je i događaj “Diskobajagi aktivizam”, koji će kroz muziku i VJ-ing približiti muzički aktivizam posjetiocima i posjetiteljicama.

DANI AKTIVIZMA – Sarajevo, 10. – 14. 09. 2009.
Program

Četvrtak, 10.09.2009.
UMJETNIČKA GALERIJA BiH, 20:30
– Izložba fotografija „Sarajevski protesti”
Fotografirali: Nino Maričić (ULUPUBiH), Dženat Dreković (ULUPUBiH), Velija Hasanbegović i Almir Panjeta
Izložba traje do 13.09.

Petak, 11.09.2009.
ACIPS, 17:00 – 19:00
– Okrugli sto „Aktivizam u BiH – trenutni izazovi i buduće pobjede!”
U okrugli sto nas uvode: Nerin Dizdar (Forum mladih, Stolac), Blažo Stevović (Alternativni klub, Trebinje), Demir Mahmutćehajić (Dosta!, Sarajevo), Gordan Isabegović (Revolt, Tuzla), Dragomir Babić (Narodni front, Banja Luka), Bakir Hadžiomerović (60 minuta, FTV, Sarajevo), Brano Jakubović (Dubioza Kolektiv, Sarajevo)
Okrugli sto moderira: Stefan Pejović, novinar/aktivista

Subota, 12.09.2009.

ACIPS, 09:00 – 16:00
– Sastanak aktivista iz Evrope „Forum otpora”
Na sastanku će učestvovati: Rastko Močnik (Filozoski fakultet Univerziteta u Ljubljani), Goran Marković (dr. sci. Iuris.), Salmedin Mesihović (Doc. dr. sc. Filozoski fakultet Univerziteta u Sarajevu), Goran Lukić (Savez slobodnih sindikata Slovenije), Damir Berilo (JOSD), Zbigniew Kowalewski (Poljska stranka rada – sindikat SIERPIEN 80), Francois Sabado, Lucien Perpette (Četvrta internacionala), Petar Pavlović (Radnička Borba, Zagreb), Matija Medenica (Marks grupa 21 – Beograd), Christos Titzeklis (aktivist ljevice, Grčka), Članovi pokreta Dosta!, UG Zašto ne, gosti manifestacije iz partnerskih organizacija i pokreta u BiH.
*SAMO ZA POZVANE UČESNIKE!

ACIPS, 17:00 – 19:00
– Tribina „Aktivizam u drugim državama – pozitivna iskustva”
Na tribini govore:
– Rastko Močnik (Filozoski fakultet Univerziteta u Ljubljani, dugogodišnji politički aktivista, novinar i jedan od osnivača Ljubljanske škole psihoanalize),
– Zbigniew Kowalewski (Poljska stranka rada – sindikat SIERPIEN 80, jedan od aktivista pokreta Solidarnost, borac za radnička prava),
– Francois Sabado (član upravnog odbora 4. internacionale, jedan od vođa Nove antikapitalističke partije Francuske – jedne od najznačajnijih partija u Francuskoj)
Okrugli sto moderira: Darko Brkan, UG Zašto ne

POZORIŠTE MLADIH, 20:00
– Izložba „Memorabilija sa građanskih akcija”
Izložba traje do 13.09.

Izložba je pokušaj aktivista/ica da pokušaju na malom prostoru oslikati i prenijeti duh protesta i drugih građanskih akcija, te plastično prikazati građanima/kama BiH kako jedino građanskim aktivizmom i borbom za svoja prava mogu doprinjeti boljem životu sebe, svojih sugrađana/ki, ali i budućih pokoljenja. Na izložbi će se naći transparentni korišteni na protestima, materijali raznog tipa, pomoćna sredstva, fotografije, kao i različiti artefakti itekako poznati onima koji su na protestima ostavili dio svog života.

POZORIŠTE MLADIH, 20:30
– Film „Demokratija u prijevodu” (premijera)
Produkcija: UG Zašto ne
Prije projekcije filma – u holu pozorišta – Izložba memorabilije sa građanskih akcija
Nakon projekcije filma – razgovor sa učesnicima filma.
Razgovor moderira: Vlado Marić, Federalna Televizija

Početkom 2008. Sarajevo je potresao talas maloljetničkog nasilja koje je kulminiralo 05.02.2008, ubistvom šesnaestogodišnjeg Denisa Mrnjavca. Ubijen je dok se vraćao iz škole, usred dana, u tramvaju punom ljudi koji nisu ni pokušali da mu pomognu. Jedan od počinitelja, takođe maloljetnik, ali i višestruki povratnik u zločin, tada je rekao policajcima da zna da mu ne mogu ništa jer je maloljetan. Slične su se izjave mogle čuti i od maloljetnih ubica koje su, samo par nedjelja prije toga, živu zapalili staricu u haustoru zgrade u kojoj je živjela.

Građani i građanke Sarajeva su, međutim, odlučili da se protiv ubistava, zastrašivanja i nasilja ipak nešto može i mora uraditi. Denisova smrt bila je posljednja kap u čaši opšteg nezadovoljstva građana/ki radom vlasti kako u Sarajevu, tako u cijeloj BiH, koja je pokrenula najmasovnije proteste u poslijeratnoj istoriji Bosne i Hercegovine. Sarajevo je izašlo na ulice i na njima ostalo dva mjeseca, tražeći da odgovorni/e u gradskoj i kantonalnoj vlasti podnesu ostavke zbog višegodišnjeg zanemarivanja problema rastuće maloljetničke delinkvencije i katastrofalne sigurnosne situacije u gradu i kantonu. U oktobru iste godine, obje garniture lokalne vlasti izgubile su izbore u Sarajevu.

Ovaj film je zajednički pokušaj nekoliko aktivista/ca da se dokumentuje ova velika, možda i najveća, pobjeda građana i građanki ne samo Sarajeva, već i čitave Bosne i Hercegovine. Potreba da se on snimi nametnula se sama od sebe, budući da protesti do sada nisu bili adekvatno zabilježeni, niti su dobili mjesto koje zaslužuju u istoriji razvoja građanskog društva u BiH. Razlozi zbog kojih su građani/ke izašli/e na ulice, organizovanje protesta, teškoće, porazi, pobjede i, konačno, rezultati ove erupcije građanskog bunta ostali su potpuno zapostavljeni i nikada nisu ozbiljno analizirani ili priznati u BiH javnosti. Ovaj film predstavlja jedan, nadamo se tek prvi, korak ka ispravljanju te situacije.

Film hronološki prati proteste u Sarajevu, koristeći medijske materijale i razgovore sa učesnicima i učesnicama protesta, predstavnicima/cama vlasti, ljudima iz medija, istaknutim javnim ličnostima, analitičarima/kama, itd. Film prati proces od prvog javnog skupa zbog smrti Denisa Mrnjavca, preko protesta ispred zgrade Kantona Sarajevo koji su eskalirali u kamenovanje zgrade Kantona Sarajevo, kao i nekoliko protesta koji su se dešavali u narednim mjesecima, pa sve do lokalnih izbora koji su rezultirali smjenom vlasti.

ACCESS, 23:00
– Party „Diskobajagi aktivizam” – Diskobajagi sa aktivističkim videom i muzikom
Pritišću i vrte dugmadi: Diskobajagi Team

Nedjelja, 13.09.2009.
ACIPS, 09:00 – 16:00
– Sastanak aktivista iz Evrope „Forum otpora” – Nastavak
Na sastanku će učestvovati: Rastko Močnik (Filozoski fakultet Univerziteta u Ljubljani), Goran Marković (dr. sci. Iuris.), Salmedin Mesihović (Doc. dr. sc. Filozoski fakultet Univerziteta u Sarajevu), Goran Lukić (Savez slobodnih sindikata Slovenije), Damir Berilo (JOSD), Zbigniew Kowalewski (Poljska stranka rada – sindikat SIERPIEN 80), Francois Sabado, Lucien Perpette (Četvrta internacionala), Petar Pavlović (Radnička Borba, Zagreb), Matija Medenica (Marks grupa 21 – Beograd), Christos Titzeklis (aktivist ljevice, Grčka), Članovi pokreta Dosta!, UG Zašto ne, gosti manifestacije iz partnerskih organizacija i pokreta u BiH
*SAMO ZA POZVANE UČESNIKE!

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *