Dani Bosne i Hercegovine na Capitol Hillu

Bosanskohercegovačko-američki pisac Aleksandar Hemon je u četvrtak, 25. juna bio učesnik “Dana Bosne i Hercegovine na Capitol Hilluâ”, sjedištu američkog Kongresa.

Aleksandar Hemon, Sarajevo, BiH, SAD

“Dani BiHâ” su prvo okupljanje mladih intelektualaca i biznismena, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji žive i rade u Sjedinjenim Američkim Državama, a dosta svoga vremena posvećuju pitanjima koja su od velike važnosti za bosanskoherecegovačku zajednicu u SAD i zemlju iz koje potiču.

“Nama je preseljavanje, raseljavanje i gubitak imovine, zemlje, kuće ono što su nekome escajg, ručni radovi i porodični portreti. Sa takvom ličnom historijom, neka vrsta kontinuiteta je duševna potreba. Znanje o tome ko smo mi mora se lično prenositi, pričom, jer nije upisano u naš okoliš, ne vidi se tamo gdje živimo.â”, pisao je Aleksandar Hemon.

Taj Hemonov tekst samo po sebi postavlja pitanje kako našoj djeci u dijaspori uliti, a oni zatim i svojoj djeci, osjećaj pripadnosti Bosni i Hercegovini, kako ih navesti da je smatraju svojom i beskrajno važnom kada odraslih više ne bude, kada ne bude onoga kome je bosanski bio maternji jezik, kada se smijene generacije.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *