Dani evropskog dokumentarnog filma u Kinoteci

Dani evropskog dokumentarnog filma
Dani evropskog dokumentarnog filma
Sarajevski otvoreni centar u saradnji sa ambasadama stranih zemalja u Bosni i Hercegovini najavljuje Dane evropskog dokumentarnog filma koji će biti održan u Sarajevu od 8. do 12. novembra 2010. godine u Kinoteci BiH.

Publika će imati priliku vidjeti šest dokumentarnih filmova koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, Italije, Francuske, Portugala, Slovenije i Španije i predstavljaju različite socijalne i društvene teme koje se tiču evropskih država.

Nakon Sarajeva, filmovi će biti prikazani u Banjaluci, Bihaću, Gračanici, Goraždu, Mostaru i Tuzli.

Program manifestacije:

8. novembar 2010 @ 19:30h
VJERENICI
režija: Massimo D'Anolfi i Martina Parenti, Italija, 2007, 73 min.
Zabavna priča koja nastala iz originalne ideje a koja obuhvata jednu socijalnu temu, temu vjenčanja. Jednostavna ali ne obična priča koja prikazuje svećenika kao glavnog lika naizmjenično prikazujući, kao u „skrevenoj kameri” italijansko multietnično društvo u stalnoj promjeni.

9. novembar 2010 @ 19:30h
DVIJE ŠKOLE POD JEDNIM KROVOM
BiH, 2009, 29 min.
Film je nastao u prvoj polovini 2009. godine u Mostaru, Travniku, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Stocu, Vitezu i Bugojnu, a akteri samog filma su učenici, roditelji, profesori, direktori škola, bivši i aktuelni ministri. Autori filma problem nastoje objektivno osvijetliti sa svih strana. Filmom se otvara prostor za promišljanje i diskusiju o pojavi „dvije škole pod jednim krovom” kako bi se zajednički došlo do rješenja koje će omogućiti djeci u Bosni i Hercegovini da odrastaju i žive u okruženju uzajamnog poznavanja, uvažavanja i otvorenosti.

GDJE JE NESTALA RADNIČKA KLASA
režija: Maja Weiss, Slovenija, 2010, 55 min.
Film se snimao od maja 2009. do maja 2010. godine. Krajem maja 2010. u Zavodu za zapošljavanje bila je registrovana 98,401 osoba, što je 16.4 % više nego u maju 2009. godine. Ovo su priče o nekoliko nezaposlenih ljudi, koji su volontirali u audicijama za dokumentarac, održanih u različitim zavodima za zapošljavanje. Da li su oni robovi u njihovoj vlastitoj zemlji kao što to jedan od učesnika audicije naglašava?

10. novembar 2010 @ 19:30h
PREKO MORA
režija: Elisabeth Leuvrey, Francuska, 2006, 55 min.
Svakog ljeta grupa ljudi prelazi more između Francuske i Alžira, uglavnom između Marseja i Alžira. Šarolika skupina muškaraca i žena, natovarena koferima i pričama. Na moru niste više u Francuskoj a niste još ni u Alžiru, i obrnuto. U ovom stanju limba, između dvije obale i dvije zemlje brzo dođe do razgovora, često bespotrebnog. U čudnom i zatvorenom svijetu na brodu, film prikazuje muškarce i žene koje povezuju njihove priče.

11. novembar 2010 @ 19:30h
CAMINANTES
režija: Fernando León de Aranoa, Španija, 2001, 60 min.
Dokumentarac počinje 2001. godine kada pokret Zapatista krene na Mexico City kako bi podržali Sporazum iz San Andreasa i kako bi se suprotstavili tlačenju autohtonog meksičkog stanovništva. Film prikazuje odnos između gerilaca i urođenika koje štite i zastupaju.

12. novembar 2010 @ 19:30h
OTOK COVA DE MOURA
režija: Rui Simões, Portugal, 2010, 81 min.
Ime Cova da Moure nikada nije bio sinonim za dobro, obrazovanje ili prosperitet. Nasuprot tome, uvijek je bilo povezano sa nasiljem, nesigurnošću, opasnošću ili, u najboljem slučaju, sa nedostatkom obrazovanja i sa siromaštvom. Otok Cova da Moura prati svakodnevni život ovog naselja u blizini Lisabona koje je formirala kultura Kabo Verdeanaca.

Vrijeme: od 8. do 12. novembra 2010 @ 19:30h
Mjesto: Kinoteka BiH, Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *