Dani evropskog naslijeđa: Nematerijalna kulturna baština Bosne i Hercegovine

ulica Maršala Tita, SarajevoU organizaciji Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH, u Sarajevu će 25. i 26. septembra biti održana kulturna manifestacija “Dani evropskog naslijeđa”.

Nakon nekoliko uspješnih manifestacija održanih na prostorima bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH, u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Srebreniku kao i Vranduku, Kraljevoj Sutjesci, Visokom, Velikoj Kladuši, Bihaću i Cazinu te Čapljini, Počitelju, Stocu, Jajcu, Travniku i Donjem Vakufu, ovogodišnju, 13. po redu manifestaciju, Federalno ministarstvo kulture i sporta ponovo organizuje u Sarajevu.

Tema ovogodišnje manifestacije je „Nematerijalna kulturna baština Bosne i Hercegovine”.

Povod je potpisivanje Konvencije o zaštiti nematerijalnog kulturnog naslijeđa koja je stupila na snagu 15. septembra 2008. godine i koju je Bosna i Hercegovina dužna provesti kroz postojeću zakonsku legislativu koju treba urediti i prilagoditi evropskim zakonima.

Bosna i Hercegovina je, također, pristupila “Konvenciji o zaštiti i promoviranju različitosti kulturnog izražavanja” koja je u Bosni i Hercegovini stupila na snagu 27. aprila 2009. godine.

Ovogodišnji program će učenike i ostale potaknuti na razmišljanje, istraživanje i saznanje o bogatom nematerijalnom kulturno -historijskom naslijeđu Bosne i Hercegovine.

Manifestacija “Dani evropskog naslijeđa” je utemeljena “Poveljom o evropskom graditeljskom naslijeđu” Vijeća Evrope, a uz podršku Evropske zajednice u Strazburu. Održava se u mjesecu septembru još od 1991. godine u svim evropskim zemljama.

Cilj manifestacije je upoznavanje svih slojeva društva sa značajem čuvanja, zaštite, prezentacije i promocije kulturne baštine, uz širenje znanja o nacionalnim kulturnim baštinama evropskih zemalja, a dijelom i njihove zajedničke kulturne baštine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *