Dan(i) Grada Sarajeva

grb grada SarajevaU Sarajevu će od 4. do 6. aprila 2010. godine biti upriličeno obilježavanje Dana Grada Sarajeva, a ove godine se navršava 65 godina od oslobođenja Sarajeva od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Na Dan oslobođenja Sarajeva, 6. aprila, u Narodnom pozorištu će biti upriličena svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj bi gradonačelnik Alija Behmen trebao uručiti priznanja grada “Šestoaprilska nagrada”, “Počasni građanin” i “Ključ Grada Sarajeva”, a za koje je Gradsko vijeće već usvojilo odluke.

Kako je dogradonačelnik Miroslav Živanović istaknuo program će imati tri cjeline i to kulturne manifestacije, sportske turnire, a kao treći dio “Dani kulture Praga” i tradicionalne izložbe Konya-Sarajevo.

Prvi put ove godine bit će upriličena izložba fotografija pod nazivom “Sloboda”, a koja će sadržavati fotografije iz perioda oslobođenja grada.

Izložba poštanskih markica “Poštom kroz Sarajevo” također će biti dio programa obilježavanja “Dana Grada Sarajeva”.

Na Dan oslobođenja 6. aprila, predstavnici Uprave Grada Sarajeva položit će cvijeće na nekoliko značajnih lokacija u gradu.

Dan ranije, 5. aprila, tradicionalno bit će organizirano postrojavanje i smotra jedinica Vatrogasnog saveza KS-a.

Bit će održano i šest sportskih turnira i to iz košarke, vaterpola, streljaštva, šaha, plivanja i karatea.

U okviru “Kulturnih dana Praga” koji će biti održani od 5. do 9. aprila također je planirano održavanje niza kulturnih događaja, od kojih je jedan i pozorišna predstava “La Putyka” koja u sebi ima elemente plesa, glume, lutkarskog pozorišta i sporta, kazala je danas zamjenica ambasadora Češke Republike u BiH Irena Gotzova.

Manifestacija će biti završena koncertom grupe “Regina”, koji će početi u 19 sati na stageu na otvorenom kod Historijskog muzeja.

Iz organizacionog odbora obilježavanja značajnih dana za Sarajevo pozvali su građane da im se pridruže, jer kako su naveli, ovo i rade najviše zbog njih.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *