Dani Sarajeva u Beogradu od 19. do 23. maja

Sebilj česma, BeogradOd 19. do 23. maja 2010. godine u Beogradu se po četvrti put održava manifestacija “Dani Sarajeva“, koji organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava i Agencija za saradnju sa NVO i evropsku harmonizaciju grada Beograda.

U glavni grad Srbije doći će više stotina umjetnika, gradskih zvaničnika, predstavnika medija… Festival Dani Sarajeva je važno mjesto susreta mladih iz Sarajeva i Beograda od kojih će mnogi po prvi put upoznati svoje vršnjake iz susjedne zemlje.

Dani Sarajeva” se svake godine održavaju u maju, kao podsjećanje na početak četvorogodišnje opsade Sarajeva. Festival od 2007. godine stvara nove i obnavlja stare veze Beograđana/ki i Sarajlija/ki. Umjetnost je i dalje ta koja najlakše prelazi granice, a festival je od prošle godine dobio i zvaničnu podršku gradova.

Dani Sarajeva” stvaraju prostor za preispitivanje zajedničke prošlosti, diskusiju o mijenjanju sadašnjih prilika i odnosa, kako bi se izgradila bolja budućnost regiona.

Na festivalu “Dani Sarajeva” je 2009. godine učestvovalo više od 250 umetnika/ca, političara/ki iz Sarajeva, a posjetilo ga je više od 5000 ljudi.

Ove godine na Danima Sarajeva u Beogradu

Pozorišne predstave: Beogradska publika saznaće koji momenti sarajevske stvarnosti inspirišu sarajevske reditelje i glumce. Pozorišni repertoar vjerovatno najbolje opisuje društvene prilike i kulturne tokove u jednom gradu. Ovog puta u Beogradu gostuju Narodno pozorište Sarajevo, Kamerni teatar 55 i Sarajevski ratni teatar, sa predstavama “Caligula”, “Bolest porodice M” i “Ovo je Jonesku, budalo”.

Zvuk Sarajeva: Muzika kao univerzalni jezik povezuje ljude, a vokabular sarajevske scene je bogat i nadaleko poznat – od vjekovne tradicije sevdaha, preko elektronske muzike do gradskog duha rock bendova. Ovog puta u Beogradu će nova izdanja predstaviti bendovi Sikter i Skroz, zatim majstor savremenog sevdaha Damir Imamović i elektro-gitarski dvojac Basheskia & Edward EQ. Prvi beogradski zajednički nastup će imati i pjevačica sevdalinki Amira Medunjanin zajedno sa svjetski poznatim jazz pijanistom Bojanom Zulfikarpašićem. Pored brojnih DJ-eva, posebno iznenađenje festivala biće prvi sarajevski boy band, Dvadesetorica koji čini “dvadeset mladića upitnog talenta”.

Filmske projekcije: U okviru ovog dijela programa će biti prikazani dokumentarni, igrani, kratki i dugometražni te animirani filmovi… Među njima su i nagrađeni filmovi sa regionalnih i svjetskih festivala kao i diplomski radovi, kandidati i dobitnici nagrade za najbolji evropski kratki film.

Sarajevo kroz objektiv: Mjesta, ljudi, trenuci… Duh grada viđen okom i objektivom etabliranih i mladih fotografa, predstaviće se na izložbi “ObjektivNo1â”, Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

Panel diskusije: Vjerovatno najvažniji aspekt manifestacije “Dani Sarajeva” su susreti i direktan dijalog Beograđana/ki i Sarajlija/ki. Kao i dosad, u okviru festivala će biti organizovano više javnih panel diskusija o važnim zajedničkim temama, u kojim će učestvovati umjetnici, novinari, političari, predstavnici gradskih vlasti. Teme ovogodišnjih panela su odnosi u regionu, 15 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, nasilje na sportskim manifestacijama i “Kako da nam se prošlost ne ponovi”, diskusija o mehanizmima za utvrđivanje istine o bliskoj ratnoj prošlosti na prostoru bivše SFRJ.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *