Dani Sarajeva u Beogradu

Dani Sarajeva, plakatFestival “Dani Sarajeva u Beogradu” se po treći put održava uz bogat pozorišni, filmski i muzički program, sa oko 300 umjetnika iz bosanskohercegovačke prijestonice.

Festival “Dani Sarajeva u Beogradu” će biti održan u periodu od 14. do 17. maja 2009. godine. Umjetnici iz Sarajeva prvi put dolaze u Beograd na festival, što je prilika da se produbi komunikacija između dva grada i razbiju predrasude iz ranih \'90-ih godina.

Kroz festival “Dani Sarajeva u Beogradu” se prepoznaje duboki smisao predstavljanja kulture dva duhovno blisko povezana grada i prilika da se otvore mnoge tabu – teme, preispitaju predrasude, te razbije gorak talog prošlosti.

Programi festivala “Dani Sarajeva u Beogradu” u Beogradu održavaju se u Jugoslavenskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212, Centru za kulturnu dekontaminaciju i Domu omladine.

Posjetitelji mogu vidjeti predstave “Mortal kombajn” Narodnog pozorišta iz Sarajeva, “Zvijer na mjesecu” u koprodukciji sarajevskog Narodnog pozorišta i Mostarskog teatra mladih, “Vremenski tunel” Pozorišta mladih iz Sarajeva, te “Budućnost je u jajima” pozorišta SARTR.

Sarajevska umjetnica Ajna Zatrić predstavlja svoj “Urbani kalendar”, koji kroz 12 ideja i različitih poruka doprinosi modernom umjetničkom identitetu Sarajeva.

Tokom festivala “Dani Sarajeva u Beogradu”, u Domu omladine, nastupaju “Damir Imamović Trio” i “Dubioza kolektiv”, a prikazuju se i dokumentarni filmovi sa Sarajevo Film Festivala, dok DJ – evi iz Sarajeva i Beograda nastupaju na više lokacija.

U Domu omladine održavaju se i tri panel – diskusije o temama sloboda kretanja i bezvizni režim, sloboda medija i izražavanja, te sloboda udruživanja i opredjeljivanja.

Festival “Dani Sarajeva u Beogradu” organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava, uz podršku Grada Sarajeva i gradonačelnika prof. dr. Alije Behmena.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *