Dani Sarajeva u Podgorici

Melina KamerićU petak 13. novembra, u 18 sati će, u podgoričkoj knjižari “Karver” u okviru manifestacije “Dani Sarajeva u Podgorici” koju organizuju zajedno glavni gradovi BiH i Crne Gore – Sarajevo i Podgorica – biti održana promocija knjige “Cipele za dodjelu Oskara” bosanskohercegovačke spisateljice Meline Kamerić.

O knjizi će govoriti Slađana Novaković, urednica i vlasnica izdavačke kuće RENDE iz Srbije i Melina Kamerić, autorica knjige.

Naslovna priča knjige “Cipele za dodjelu Oskara” je osvojila prvu nagradu za najbolju kratku priču na konkursu “Ekran priče”, u konkurenciji od preko 1'500 priča iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Melina Kamerić je novije ime na spisateljskoj sceni regiona. Rođena je, živi i piše u Sarajevu. Knjiga “Cipele za dodjelu Oskara” se sastoji od intringantnih, lako čitljivih, priča, iznad svega prepunih okrepljujuće životne energije, egzistencijalnog vitalizma humora, tragike, svakodnevnice i muško-ženskih odnosa. Priče Meline Kamerić spadaju u vrh bosanskohercegovačke proze.

Svim protangonistima debitanske zbirke priča “Cipele za dodjelu Oskara” zajedničko je da vjeruju kako život nije puko opstajanje – a ako je tako – onda to nije prilika za žaljenje. I zato se bore da dobiju ono što žele jer su njihove želje uvijek više od onoga što su oni sami. Zadovoljstvo čitaoca može biti potpuno čak kada uključuje i negativno iskustvo: šok izazvan društvenim okolnostima, emocionalnu blokadu, porodičnu tragediju… Zbog toga čitanje ovih priča istovremeno donosi i osmjeh i grč na lice čitaoca i zaista u ovoj brilijantnoj prozi život ima posljednju riječ.

Manifestacija “Dani Sarajeva u Podgorici” se održava od 12. do 15. novembra, a ima za cilj, kroz različite vidove umjetničkog izražavanja – likovni, muzički, književni, performansni, teatarski, javnom debatom – predstaviti grad Sarajevo u predratnom i poslijeratnom periodu onako kako ga vide sarajevski umjetnici.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *