Darujte krv, darujte život!

Jedna od deset osoba koje čitaju ovo će trebati transfuziju krvi nekad u toku svoga života. Kada dođe taj trenutak vi ćete očekivati da krv koja vam je potrebna za liječenje bude dostupna. Saznajte sve o darivanju krvi u Sarajevu – ko, zašto, kako, gdje i kada darivati krv..

Darivanje krvi spašava živote: Krv je potrebna za funkcionisanje svih ćelija i organa u ljudskom organizmu

Ko može darivati krv

Darivalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba starosti između 18 i 65 godina kod koje se ljekarskim pregledom, te provjerom nivoa hemoglobina, utvrdi da darivanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primjenila. To znači da je potrebno da je osoba zdrava, dobrog opšteg stanja i teža od 50 kilograma. Interval između davanja krvi je 3 mjeseca (12 nedelja) za muškarce i 4 mjeseca (16 nedelja) za žene.

Darivanje krvi korak po korak

Darivanje krvi je dobrovoljno, besplatno i anonimno! Posebna priprema za darivanje krvi nije potrebna, kao ni poseban režim nakon darivanja krvi, ali da bi se što bolje osjećali pri darivanju krvi, pogotovo ako je to prvo darivanje, određeni savjeti bi mogli da budu od koristi. Preporučuje se da prije darivanja krvi osoba bude odmorna, da je prethodne noći spavala uobičajeno, da je uzela lagani obrok i izvjesnu količinu tečnosti.

1. Upitnik za darovaoce krvi

Pri svakom dolasku ispunit ćete Upitnik za darivaoce krvi i dati osnovne podatke o sebi. Pri popunjavanju Upitnika za darivaoca, koji se sastoji od niza pitanja, na koje je neophodno dati iskrene odgovore jer su u funkciji brige i za zdravlje darivaoca koji želi da daruje krv kao i bolesnika kome će ta krv biti primenjena, svojim potpisom darivalac potvrđuje da savjesno i sa punom odgovornošću stoji iza datih odgovora.

Darivanje krvi spašava živote: Svaka zdrava osoba između 18 i 65 godina starosti može bez opasnosti za svoje zdravlje darovati krv, 3 do 4 puta tokom jedne godine

Darivanje krvi ne treba da bude odraz samo želje da se pomogne drugima, već i svijesti o potencijalnim rizicima primjene date krvi. Osoba koja želi da darivanjem krvi pomogne drugima mora biti sigurna da ovim činom neće ugroziti onoga kome želi da pomogne. Ova sigurnost se postiže edukacijom i samoisključivanjem u slučaju postojanja rizičnih stanja i ponašanja kao i iskrenim odgovorima na pitanja pri ljekarskom pregledu.

2. Određivanje hemoglobina i krvne grupe, te pregled darivaoca

Medicinski tehničar će iz kapi krvi uzete iz Vašeg prsta odrediti nivo hemoglobina i Vašu krvnu grupu. Nakon određivanja hemoglobina slijedi ljekarski pregled. Ljekar će izmjeriti krvni pritisak i uzeti anamnezu, te procijeniti da li možete darivati krv.

3. Darivanje krvi

Iskusni medicinski tehničar odabire venu u lakatnoj jami i bezbolno uvodi iglu u venu.

4. Zahvalni obrok

Nakon darivanja krvi slijedi malo osvježenje uz zahvalni obrok. Preporučuje se konzumacija ponuđenog napitka radi nadoknade volumena uzete tečnosti.

Nakon darivanja krvi zavoj na pregibu lakta ne treba skidati sljedeća dva sata. Tog dana treba da se unosi tečnosti nešto više nego uobičajeno (za 3-4 čaše vode). Mogu se obavljati uobičajene aktivnosti. Treba izbjegavati teži fizički rad ili vježbe poput dizanja tereta najmanje 4 sata nakon darivanja krvi. Izbjegavati žurbu, pušenje bar 2 sata nakon darivanja krvi, alkohol barem 8 sati, dugotrajno stajanje, pregrijane prostorije. Vozačima se ne preporučuje kretanje na dug i naporan put niti obavljanje bilo kakvog rizičnog posla poput penjanja, rada na skeli..

Zašto darivati

Motivi za darivanje krvi su različiti. Još uvijek je na prvom mjestu motiv izrazito humane naravi, ali šta god bio Vaš razlog da odlučite darovati svoju krv, ne bi bilo loše da znate sljedeće:

Krv je tečno tkivo koje cirkuliše u krvožilnom sistemu ljudskog organizma. Prosječna odrasla osoba sadrži oko 5 litara krvi u svom organizmu. Igra ključnu ulogu u odbrambenom mehanizmu ljudskog tijela.

Krv je potrebna za funkcionisanje svih ćelija i organa u ljudskom organizmu. Njena glavna funkcija je opskrba tkiva kisikom i hranjivim tvarima kao i odstranjivanje karbon dioksida.

Krvne ćelije proizvodi koštana srž. Svaki ljudski organizam sam proizvodi dovoljne količine krvi.

Krv je nezamjeniv lijek povrijeđenima, oboljelim od hematoloških i onkoloških obolojenja , oboljelim kojima je potrebna hirurška intervencija…

Krv je nemoguće proizvesti na umjetan način, te su dobrovoljni davaoci krvi jedini izvor za dobijanje ovog lijeka, a također i jedini predstavljaju istinsku sponu između zdravog i bolesnog dijela populacije. Da bi krv bila dostupna onima kojima je potrebna neophodno je animirati dovoljan broj dobrovoljnih darivatelja krvi koji su spremni svojom humanošću pomoći drugima u nevolji.

Gdje i kada darivati krv u Sarajevu

Darovati krv možete svakim radnim danom od 8 do 19:30 sati i subotom u terminu od 8 do 15 sati, u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH (ul. Čekaluša 86, u neposrednoj blizini Medicinskog fakulteta i Srednje Zubotehničke škole).

ZAVOD ZA TRANSFUZIJSKU MEDICINU FBiH
Adresa: Čekaluša 86, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Email: ztm@ztmfbih.ba
Telefoni: +387 33 567 304 / +387 33 567 302

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *