Demokratija – Sloboda izbora

APU MrežaAPU Mreža iz Stockholma će 7. maja 2010. godine održati seminar o demokratiji i generalno o izborima u Bosni i Hercegovini.

U pogledu političke situacije, Bosna i Hercegovina prolazi kroz blago rečeno krizni period. Prijeko potrebne reforme koje vode euroatlanskim integracijama su zadnjih godina manje-vise zamrznute. I sve dok već dvije decenije dominira negativna retorika na političkoj sceni u BiH, dobar dio naroda trpi i šuti. Problemi su kao što znamo mnogi, međutim koja su rješenja? Koje su dužnosti svakog od nas kao državljana BiH i na koji način možemo pokrenuti stvari na bolje? Šta predstavlja termin “demokratija” za prosječnog stanovnika BiH, a šta za nekoga ko živi u dijaspori? Šta na kraju krajeva BiH moze naučiti od Švedske?

“Tokom seminara pokušat ćemo odgovoriti na ova i slična pitanja. Diskutirati ćemo o demokratskim tokovima u BiH, te s obzirom na predstojeće opšte izbore u BiH posvetiti ćemo posebnu pažnju (ne)odzivu na izbore. Naš prvi gost je Jasenko Selimović, istaknuti dramski radnik, šef Radioteatra švedskog radija u periodu od 2006. do 2009. i kandidat stranke Folkpartiet za poslanika švedskog parlamenta na izborima 2010. godine, koji je proglašen Geteboržaninom godine 1999., te Europljanom godine 2006. od strane Europarörelsen u Švedskoj.

Drugi gost, Dr. Ilija Batljan, je socijaldemokrat i dugogodišnji načelnik opštine Nynäshamn, te bivši analitičar u Ministarstvu za socijalna pitanja. 2009. godine proglašen od strane uglednog švedskog sedmičnjaka Veckans Affärer kao “supertalenat” u domenu politike. Trenutno se nalazi na listi kandidata stranke Socialdemokraterna na predstojećim regionalnim izborima.”, kaže nam Amer Nezirović, jedan od pokretača seminara o demokratiji i generalno o izborima u BiH u okviru APU Mreže iz Štokholma.

Gosti: Ilija Batljan
Jasenko Selimović
Tema: Demokratija – Sloboda izbora
Vrijeme: Petak 7. maj, 2010
Termin: 18:45h – 21:00h
Mjesto: Katasalen, ABF Huset, Sveavägen 41, Stockholm

Prijave su obavezne za sve koji žele prisustvovati. Svoju prijavu pošaljite najkasnije do 3. maja 2010. godine, putem formulara koji možete pronaći OVDJE.

APU Mreža afirmira akademike, poduzetnike i umjetnike porijeklom iz Bosne i Hercegovine u najuspješniju grupaciju na području regije djelovanja.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *