Demokratija u prijevodu

Vrijeme: 12. septembar 2009 @ 20:30h
Mjesto: Pozorište mladih, Kulovića 8, Sarajevo

Demokratija u prijevoduPočetkom 2008. Sarajevo je potresao talas maloljetničkog nasilja koje je kulminiralo 05.02.2008, ubistvom šesnaestogodišnjeg Denisa Mrnjavca. Ubijen je dok se vraćao iz škole, usred dana, u tramvaju punom ljudi koji nisu ni pokušali da mu pomognu. Jedan od počinitelja, takođe maloljetnik, ali i višestruki povratnik u zločin, tada je rekao policajcima da zna da mu ne mogu ništa jer je maloljetan. Slične su se izjave mogle čuti i od maloljetnih ubica koje su, samo par nedjelja prije toga, živu zapalili staricu u haustoru zgrade u kojoj je živjela.

Građani i građanke Sarajeva su, međutim, odlučili da se protiv ubistava, zastrašivanja i nasilja ipak nešto može i mora uraditi. Denisova smrt bila je posljednja kap u čaši opšteg nezadovoljstva građana/ki radom vlasti kako u Sarajevu, tako u cijeloj BiH, koja je pokrenula najmasovnije proteste u poslijeratnoj istoriji Bosne i Hercegovine. Sarajevo je izašlo na ulice i na njima ostalo dva mjeseca, tražeći da odgovorni/e u gradskoj i kantonalnoj vlasti podnesu ostavke zbog višegodišnjeg zanemarivanja problema rastuće maloljetničke delinkvencije i katastrofalne sigurnosne situacije u gradu i kantonu. U oktobru iste godine, obje garniture lokalne vlasti izgubile su izbore u Sarajevu.

Ovaj film je zajednički pokušaj nekoliko aktivista/ca da se dokumentuje ova velika, možda i najveća, pobjeda građana i građanki ne samo Sarajeva, već i čitave Bosne i Hercegovine. Potreba da se on snimi nametnula se sama od sebe, budući da protesti do sada nisu bili adekvatno zabilježeni, niti su dobili mjesto koje zaslužuju u istoriji razvoja građanskog društva u BiH. Razlozi zbog kojih su građani/ke izašli/e na ulice, organizovanje protesta, teškoće, porazi, pobjede i, konačno, rezultati ove erupcije građanskog bunta ostali su potpuno zapostavljeni i nikada nisu ozbiljno analizirani ili priznati u BiH javnosti. Ovaj film predstavlja jedan, nadamo se tek prvi, korak ka ispravljanju te situacije.

Film hronološki prati proteste u Sarajevu, koristeći medijske materijale i razgovore sa učesnicima i učesnicama protesta, predstavnicima/cama vlasti, ljudima iz medija, istaknutim javnim ličnostima, analitičarima/kama, itd. Film prati proces od prvog javnog skupa zbog smrti Denisa Mrnjavca, preko protesta ispred zgrade Kantona Sarajevo koji su eskalirali u kamenovanje zgrade Kantona Sarajevo, kao i nekoliko protesta koji su se dešavali u narednim mjesecima, pa sve do lokalnih izbora koji su rezultirali smjenom vlasti.

Premijera filma se održava u okviru manifestacije “Dani aktivizma“. Prije projekcije filma, u holu pozorišta, pogledajte izložbu “memorabilije” sa građanskih akcija. a nakon projekcije filma će biti održan i razgovor sa učesnicima filma, koji će moderirati Vlado Marić (FTV).

Vrijeme: 12. septembar 2009 @ 20:30h
Mjesto: Pozorište mladih, Kulovića 8, Sarajevo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *