Dieter Kosslick dobitnik počasnog priznanja Srce Sarajeva 2010

Dieter KosslickSarajevo Film Festival je objavio ime ovogodišnjeg dobitnika počasnog priznanja “Srce Sarajeva”,a riječ je o Dieter Kosslicku, direktoru Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu.

Nagrada se dodjeljuje za izuzetan doprinos afirmaciji filmske umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi, te za kontinuiranu podršku razvoju Sarajevo Film Festivala i njegovih programa, naročito Sarajevo Talent Campusa.

Imajući u vidu značajan broj regionalnih autora koji se svake godine predstavljaju na Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu, Kosslick je, kao direktor ovog Festivala, postao jedan od najznačajnijih promotora kinematografije Jugoistočne Evrope, predstavljajući nove talente na međunarodnoj filmskoj sceni.

Čvrsto prijateljstvo i profesionalne veze između dva festivala uspostavljene su zahvaljujući upravo Kosslikovim zalaganjima. Krunu ovog partnerstva predstavlja pokretanje Sarajevo Talent Campusa, u saradnji sa Berlinaleom i Berlinale Talent Campusom, koji predstavlja jedinu platformu za saradnju u Evropi uspostavljenu specijalno za mlade filmske stvaraoce iz regiona Jugoistočne Evrope.

Počasno priznanje Srce Sarajeva Dieteru Kosslicku će biti uručeno na svečanoj ceremoniji otvaranja 16. Sarajevo Film Festivala 23. jula.

Raniji dobitnici počasnog priznanja Srce Sarajeva su:
– Marco Mueller, direktor Venecija Film Festivala (2005)
– Mike Leigh, reditelj (2006),
– Gavrilo Grahovac, ministar kulture i sporta Federacije BiH (2006)
– Steve Buscemi, glumac (2007)
– Cat Villiers, producentica (2008)
– Manfred Schmidt, izvršni direktor Mitteldeutsche Medienförderung GmbH (2009)

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *