Digitalizirana rukopisna zbirka Bošnjačkog instituta

Za godinu dana digitalizirano 745 rukopisa

U planu kreiranje virtualne biblioteke orijentalnih rukopisa
U planu kreiranje virtualne biblioteke orijentalnih rukopisa
U saradnji sa Centrom za kulturu i kulturno naslijeđe Juma al-Majid iz Dubaija, Bošnjački institut je digitalizirao orijentalnu rukopisnu zbirku od 745 kodeksa (1200 djela) na arapskom, perzijskom, turskom i bosanskom jeziku od 14. do 19. stoljeća.

Uspješnom realizacijom projekta omogućena je veća dostupnost rukopisne građe za sve zainteresirane naučnike i istraživače iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, trajna zaštita i konzervacija rukopisne zbirke, te rekonstrukcija i afrimacija bosanskohercegovačkog kulturnog nasljeđa.

Biblioteka Bošnjačkog instituta

Biblioteka Bošnjačkog instituta predstavlja jedinstveni primjer kulturne tradicije Bosne i Hercegovine. Dugogodišnje prikupljanje i klasificiranje građe Adil-bega Zulfikarpašića i supruge Tatjane Zulfikarpašić rezultiralo je bogatom kolekcijom koja danas ima posebnu vrijednost i trajni pečat u afirmaciji bosanskohercegovačke kulture i civilizacije.

Biblioteka Bošnjačkog instituta
Biblioteka Bošnjačkog instituta
Biblioteka sadrži preko 100 000 bibliotečkih jedinica i izvora za proučavanje bosanskohercegovačke historije i kulture Balkana, te pruža velike mogućnosti za naučno-istraživački rad iz oblasti društveno-humanističkih nauka. Posjeduje bogatu kolekciju periodičnih publikacija od 3000 naslova.

Glavni dio fonda čine publikacije o kulturnoj historiji Bošnjaka i njihovih veza sa ostalim južnoslavenskim narodima.

U planu je kreiranje virtualne biblioteke orijentalnih rukopisa, te digitaliziranje drugog dijela specijalnih zbirki (stare i rijetke knjige, bosanskohercegovačke štampe, kartografske građe i zbirke razglednica).

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *