Digitalni katalog stećaka

StećciProšle sedmice je u organizaciji Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo i Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu predstavljen projekt pod nazivom Digitalni katalog stećaka.

Radi se o interaktivnom digitalnom katalogu koji omogućava da se klikom na šematski prikaz izložbe stećaka otvori web-stranica pojedinog objekta sa 3D modelom, koji se može okretati i razgledati korištenjem odgovarajućeg softvera.

Koordinatorica projekta, profesorica na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu Selma Rizvić istaknula je za Fenu da je katalog rezultat saradnje ETF sa Zemaljskim muzejom BiH koja je omogućila studentima Masters studija ETF-a da u okviru predmeta “Numerička grafika i animacija” uče 3D modeliranje tehnikom fotogrametrije.

Ona navodi da je riječ o tehnici koja podrazumijeva kreiranje 3D modela objekta iz njegovih fotografija primjenom softvera “Photomodeler”.

“Model generisan na ovaj način dalje se dorađuje u 3ds max-u da bi se postigao što realističniji izgled”, kazala je ona.

U okviru laboratorijskih vježbi iz pomenutog predmeta, svaki student je imao zadatak da modelira po jedan objekt iz kolekcije stećaka koji se čuvaju u botaničkom vrtu Zemaljskog Muzeja BiH, te izložbi ili drugih odgovarajućih objekata iz muzejskih zbirki.

Interaktivni katalog će Muzeju biti dostavljen u formi DVD-a, kako bi ga mogao distribuirati kao suvenir. Ta se aplikacija također može postaviti i na touch-panel displej u Muzeju kako bi bio na raspolaganju posjetiocima, ali i na muzejsku web-stranicu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *