Dinamičan početak 2011. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo

Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo
Prema najavama iz sarajevskog Narodnog pozorišta, čeka nas vrlo dinamičan teatarski januar u Kući na Obali.

Već 5. januara 2011. godine u 20 sati počinje niska bisernih sadržaja iz vlastite produkcije, kada će se prvi put u povijesti centralne teatarske kuće u Bosni i Hercegovini, održati Svečani božićni koncert SKPD Prosvjeta, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Uz učešće niza muzičkih sastava i horova bit će to prilika da se svim pravoslavcima u Sarajevu i BiH, kao i drugim ljubiteljima umjetnosti, priredi spektakularna proslava Božića, ali i prigodan umjetnički doživljaj.

Potom će uslijediti niz zanimljivih scenskih događanja, među kojima se kao središnji događaj, ukazuje najnovija premijera Drame Narodnog pozorišta Sarajevo. U režiji Gorčina Stojanovića, koji je uradio i scenografiju, bit će prikazana premijerna izvedba Šekspirove tragedije Ričard III.

Pojava Vilijema Šekspira (William Shakespeare) na repertoaru Kuće na Obali, nakon dužeg vremena, okupila je izuzetnu glumačku postavu, u kojoj su Izudin Bajrović, kao Ričard III, Aleksandar Seksan, Ermin Sijamija, Mirvad Kurić, Aldin Omerović, Riad Ljutović, Slaven Vidak, Alban Ukaj, Alen Muratović, Vedran Đekić, Amra Kapidžić, Mediha Musliović, Vedrana Seksan, Sanela Pepeljak.

Neposredno prije premijere ove predstave, koja se najavljuje za 15. januar u 19.30 sati u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo bit će predstavljena knjiga Daniele Gogić Vilijam Šekspir na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Uz premijeru novog Šekspira u Narodnom pozorištu Sarajevo djelatnici Kuće na Obali skromno, ali svečano, kako to zaslužuje takav jubilej, obilježiti će i pedeseto izvođenje predstave Male scene Narodnog pozorišta Sarajevo EnFace: Ponoćna igra autora Dubravka Jelačića Bužimskog, a u režiji Gradimira Gojera.

Ova 50. predstava bit će izvedena 27. januara u 20.00 sati.

U okviru nedavno verificirane suradnje sa zeničkim teatrom, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedene predstave Opšta bolnica, kao i Sušić-Džafićev Nevakat.

Ove dvije predstave na sarajevskoj pozornici će označiti čitav niz međusobnih gostovanja i suradnje zeničkih i sarajevskih dramskih djelatnika.

U ovom mjesecu Opera će Narodnog pozorišta Sarajevo biti zastupljena s naslovima dvije velike opere: Verdijev Bal pod maskama i Donizzeti Don Pasquale.

Baletna predstava, koja je proslavila baletnu umjetnost Bosne i Hercegovine Katarina, bosanska kraljica autora Đela Jusića i Gradimira Gojera, a u koreografiji i režiji Edine Papo bit će na repertoaru Kuće na Obali u dva navrata tokom januara 2011. godine.

U ovom mjesecu bilježimo i gostovanje predstave Gospođica Julija Strindberga u režiji Gradimira Gojera, na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, kao i predstavu Pavela Sale Mortal kombajn u režiji Dine Mustafića, na matičnoj sceni u Sarajevu.

Neće u januaru izostati niti koncert Sarajevske filharmonije (13. januara 2011.u 20.00 sati), kao i promocija knjige sarajevskog autora Bahrudina Bijedića u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo, te izložba likovnog umjetnika Alje Smajlagića iz Budve u Crnoj Gori.

Bogatstvo sadržaja ponude ansambala Narodnog pozorišta Sarajevo označava, praktično, vrlo dinamičnu umjetničku 2011. godinu.

Tim povodom direktor JU Narodnog pozorišta Sarajevo Gradimir Gojer dao je izjavu za medije, navodeći da 2011. otpočinju “kako to i priliči velikim teatarskim kućama” izvedbom tragedije Vilijema Šekspira.

“U ovoj godini na našem repertoaru naći će se još dva klasika Maksim Gorki i Henrik Ibzen. Nećemo zanemariti, u godini u koju ulazimo, niti suvremene pisce… Tako će bosanskohercegovački dramski pisci biti zastupljeni preko praizvedbe drame Dvojica na mostu Seada Trhulja, a suvremeni pisci iz svijeta preko djela Dee Loher, koju će na našu pozornicu postaviti Dino Mustafić”, kazao je Gojer.

Posebno mnogo očekujem, dodao je, od predstave Hamlet u selu Mrduša Donja, komedije koja je u našim uvjetima postala već klasikom, a koju će sa prestižnom podjelom naše kuće, u kojoj će se naši prvaci Josip Pejaković i Nada Đurevska, ali i mladi glumci Alma Terzić i Aldin Omerović, na scenu postaviti režiser Sulejman Kupusović.

Operna predstava Zlatana Vaude nastavit će kontinuitet prikazivanja opera za djecu i mlade.

Gojer navodi da niti Balet Narodnog pozorišta Sarajevo neće ostati dužan svojim obožavateljima, koji su ga dostojanstveno podržavali svih prethodnih 60 godine.

“Ulazak u devedesetu godinu, dakle, obljetničku godinu našeg teatra obilježit će ipak trijada velikih pisaca: Šekspira, Ibzena i Gorkog. Potrudit ćemo sa da zajedno sa Sarajevskom filharmonijom glazbeni život Sarajeva i BiH ne zaostaje za europskim prijestolnicama… Čitav niz inovacija namjeravamo uvesti kada je u pitanju promotivna, izlagačka djelatnost, a posebno inovacije na planu kontakta sa svim slojevima naše publike… Devedeseta godišnjica Narodnog pozorišta Sarajevo očekujemo, da će biti praćenja dužnim poštovanjem i priznanjem za sve generacije naše kuće, prije svega od ukupnog društvenog ambijenta, dakle od resornih ministarstava i vlada, ali duboko smo ubijeđeni i sponzora koji budu imali svijest o poslanju i misiji Narodnog pozorišta Sarajevo”, kazao je Gojer.

Narodno pozorište Sarajevo, na najljepši mogući način, svečanim koncertom Sarajevske filharmonije, ulazeći u novo ljeto, svim građanima Sarajeva i BiH želi sretnu i uspješnu nastupajuću godinu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *