Dino Mustafić o Teatru pod opsadom

Dino MustafićNa poziv direkcije Narodnog pozorišta iz Prištine, od 25. do 27. juna 2010. godine, direktor Međunarodnog teatarskog festivala MESS, Dino Mustafić bio je gost međunarodne konferencije In Place of War.

Mreža In Place of War sa članovima iz Australije, Konga, Njemačke, Kosova, Palestine, Srbije, Šri Lanke, Sudana, Velike Britanije i drugih država, okupila se u Prištini kako bi diskutovali o teatru u kriznim područjima, te odnosu između teatra, nacije i nacionalizma u konfliktnim i post-konfliktnim društvima.

„Sa zadovoljstvom sam sa kolegama iz cijelog svijeta podijelio svoja iskustva iz teatra iz godina opsade Sarajeva, koje mi nazivamo Teatar pod opsadom.”, istakao je Mustafić.

Mustafić je napomenuo da su učesnici konferencije ostali zapanjeni činjenicom da je u tom periodu Sarajevo imalo više od 100 premijera.

„Slijedeći osnovni cilj ove konferencije da propituje koliko umjetnost može da u kriznim vremenima pomogne preživljavanju, da preskoči granice, moram istaći da smo svi bili razočarani, što od svih pozvanih gostiju jedino kolege iz Palestine nisu bile u prilici doći, jer im to nisu dopustile izraelske vlasti. To još uvijek govori koliko su snage nasilja i fašizma jake svugdje u svijetu i da, nažalost, umjetnost na takvim mjestima biva poražena.”, zaključio je Mustafić.

Konferenciji su prisustvovali i studenti umjetničkih akademija sa Kosova, kao i ugledni gosti poput Borke Pavičević, direktorice Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, te Fadil Hysaj, reditelj i profesor iz Prištine, i Skelzden Malici, novinar.

Mreža “The In Place of War: Teatar, Predstava, Ratna istraživanja i praksaâ” zajednička je inicijativa za akademsko i praktično istraživanje uloge, funkcije i utjecaja teatra i scenskih umjetnosti u mjestima oružanog sukoba.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *