Direktore škola trebaju birati roditelji!

CCI - Centri Civilnih inicijativa
CCI - Centri Civilnih inicijativa
Centri civilnih inicijativa su u utorak, putem peticije, od nekoliko hiljada građana Sarajeva, dobili podršku za inicijativu o neposrednom izboru direktora osnovnoh škola od strane roditelja i uposlenika.

Naime, u sklopu svoje višegodišnje kampanje „Depolitizirajmo obrazovanjeâ” kojom CCI zagovaraju profesionalizaciju, demokratizaciju i depolitizaciju obrazovanja, te smanjenje utjecaja političkih staranaka na obrazovni sistem, u Kantonu Sarajevo je prošle godine pokrenuta inicijativa za promjenu zakona i uvođenje direktnog izbora direktora osnovnih škola od strane roditelja.

„U kontekstu izraženih problema u vezi s imenovanjima upravnih i školskih odbora, kao i direktora obrazovnih ustanova u Kantonu Sarajevo, smatramo da bi veće učešće roditelja doprinjelo rješavanju ovog problema i umanjenju negativnog utjecaja političkih stanaka na obrazovni proces, čega su najveće žrtve upravo obrazovni sistem, učenici i njihovi roditelji. Ogromna podrška koju su danas iskazali građani Sarajeva najbolji je argument za ugrađivanje ovog novog modela izbora direktora u Zakon o osnovnom obrazovanju. Od Ministra Keše imamo pismeno obećanje, da će Zakon i novi model izbora direktora biti predložen Vladi KS do 15.09.2010. Nadamo se da će to obećanje biti ispunjeno. U suprotnom, najveću štetu će, zbog neispunjenih obećanja i niza drugih razloga, snositi upravo ministar Kešo i SDA” – naglasili su u CCI-u.

CCI već nekoliko godina rade na reformi obrazovanja, a jedna od inicijativa je i neposredni izbor direktora osnovnih škola od strane roditelja i uposlenika. Ovakav model je već šest godina na snazi u Tuzlanskom kantonu, a od prošle godine i u Bosansko – podrinjskom kantonu Goražde, što je dokaz uspješnosti i zadovoljstva svih učesnika, a posebno roditelja i uposlenika škola.

S obzirom da se u narednim mjesecima očekuje prihvatanje ovog modela izbora direktora i u drugim kantonima, CCI ima namjeru da uz široku podršku javnosti i medija inicira javnu debatu i pomogne pri pronalaženju najboljeg zakonskog rješenja koje će osigurati depolitizaciju, profesionalizaciju i demokratizaciju obrazovnog sistema i u Kantonu Sarajevo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *