Disanje u Sarajevu je opasno po život

Glavni grad Bosne i Hercegovine je i ove zime među gradovima sa najzagađenijim zrakom na području Starog kontinenta.

Pogled s Trebevića (Sarajevo, 3. decembar 2015)

Rezultati mjerenja zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo bilježe prekoračenja dozvoljenih graničnih vrijednosti za čvrste čestice PM 10, a koje na referentnim stanicama Otoka i Ilidža dostižu do 190 mikrograma po metru kubnom (granične vrijednosti su 100 do 150 miligrama).

Prognoza vremena za naredna tri dana ukazuje da bi moglo doći do daljnjeg povećanja zagađenja zraka uslijed stabilnih vremenskih uslova, a prema prognozi, ne očekuju se padavine ili jači vjetrovi.

Kažnjivo je svako spaljivanje otpada u kućanstvima. Pozivamo da se u slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja prijave nadležnim inspekcijama općine i Kantona (Eko-telefon 033 660 000) ili na Kantonalni operativni centar Civilne zaštite – 121.

Upućuje se apel vozačima da smanje upotrebu osobnih vozila na najmanju moguću mjeru, što se naročito odnosi na vlasnike starijih vozila koja imaju puno veću emisiju štetnih materija u okoliš, dok će sva vozila koja vidno emituju veće količine dima i čađi biti poslana na vanredni tehnički pregled.

foto: Oliver Olja Dujmović

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *