Djeca imaju pravo na vlastito ime

djecaU Matičnom uredu Općine Centar u prvih devet mjeseci 2009. godine u Matičnu knjigu rođenih upisano je 4347 novorođenčadi. U skladu sa zakonom, u postupku upisa u Matičnu knjigu rođenih roditelji su dužni odrediti i prijaviti lično ime djeteta u roku od 60 dana od dana rođenja.

Međutim, i dalje je prisutna pojava da jedan broj roditelja ne poštuje ovu zakonsku odredbu. Tako je od 1. januara do sredine augusta 2009. godine na području općine Centar rođeno 51 dijete za koje nije prijavljeno ime, pa samim tim nije izvršen upis u Matičnu knjigu rođenih.

Istina, sve je manje takvih slučajeva u odnosu na prethodni period – od 1992. do 2000. godine je bilo 1.500 djece bez prijavljenog imena a koja su rođena na području općine Centar. Imajući u vidu svu težinu i ozbiljnost tog problema, a naročito postojanje mogućnosti zloupotreba, Služba za opću upravu Općine Centar je još početkom 2002. godine pokrenula široku kampanju i zajedno sa drugim subjektima (Kantonalni centar za socijalni rad i službe socijalne zaštite van Kantona Sarajevo, MUP Kantona Sarajevo i Prva policijska uprava, UG “Vaša prava” i druge nevladine organizacije, Helsinški komitet za ljudska prava BiH, Ombudsmeni Federacije BiH) poduzela niz aktivnosti kako bi se maksimalno poštivale zakonske odredbe o davanju imena novorođenoj djeci i upisu u matične knjige. Zahvaljujući tome, znatno je manje djece bez prijavljenog ličnog imena, te se i dalje poduzimaju koraci da se taj trend nastavi.

Problem je posebno izražen u općini Centar, jer su na njenom području dvije velike porođajne klinike (u Državnoj bolnici i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu), gdje se rađa i veliki broj djece čiji roditelji imaju prebivalište na području drugih kantona. Stoga će Služba za opću upravu u tim porodilištima distribuirati brošure sa informacijama o postupku prijave i određivanja ličnog imena za djecu rođenu na području općine Centar.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo održan je nedavno Okrugli sto o provođenju Zakona o matičnim knjigama i prijedlogu izmjena odredaba kojima bi se povećale novčane kazne za roditelje koji u zakonskom roku ne prijavljuju ime djeteta.

Služba za opću upravu Općine Centar apelira na roditelje da se pridržavaju zakonom utvrđenih rokova za prijavu i određivanje ličnog imena djeteta, budući da po isteku roka od 60 dana, proceduru i kompletan postupak određivanja ličnog imena provodi nadležna Policijska uprava. Pravo djeteta na vlastito ime zagarantirano je međunarodnom Konvencijom o pravima djeteta, čiji je potpisnik i Bosna i Hercegovina. Uskraćivanjem tog prava djeca ne mogu ostvariti i mnoga druga prava – na državljanstvo, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje…

Sve informacije i obrasci za prijavu novorođenčadi mogu se dobiti u šalter sali Matičnog ureda Općine Centar, u ulici Mis Irbina 1.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *