Djeca osvajaju nagrade za Međunarodni dan zaštite okoliša

Povodom Međunarodnog dana zaštite okoliša, u Sarajevu je održana ceremonija proglašenja pobjednika i svečana dodjela nagrada povodom školskog takmičenja ‘Moja lokalna zajednica i zelena energija za budućnost’.

Pobjednice takmičenja 'Moja lokalna zajednica i zelena energija za budućnost' (Sarajevo, juni 2012)
Pobjednice takmičenja 'Moja lokalna zajednica i zelena energija za budućnost' (Sarajevo, juni 2012)
Prvo mjesto i novčanu nagradu osvojio je rad ‘Proizvodnja hidrogena iz biomase’, koji su priredile učenice Tursko-bosanskog, Unsko-sanskog koledža iz Bihaća, dok je za rad ‘Eko i bio, moralna načela budućnosti’ Gimnazija Marka Marulića iz Tomislavgrada osvojila drugo mjesto i novčanu nagradu. Treće mjesto osvojio je projektni prijedlog Tehničke škole iz Gradiške koji će svojom novčanom nagradom učestvovati u nabavci kotla na biomasu za Dom za nezbrinutu djecu u Gradišci.

U školskom takmičenju je učestvovalo 36 srednjih škola iz čitave Bosne i Hercegovine, a učenici su mogli da se izraze na način koji su željeli, u cilju prikazivanja svoje lokalne zajednice u budućnosti kao održive zajednice koja koristi energiju iz obnovljivih izvora.

Školsko takmičenje je realizovano u okviru Projekta zapošljavanja i sigurnog snabdijevanja energijom korištenjem biomase u Bosni i Hercegovini koji finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF) a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini – UNDP.

Projekat Zapošljavanja i sigurnog snabdijevanja energijom korištenjem biomase u BiH (Biomass projekat) teži smanjenju efekata klimatskih promjena promovisanjem upotrebe energije iz biomase, putem zamjene kotlovnica na fosilna goriva sa kotlovnicama na biomasu u sektoru obrazovanja u regiji Srebrenica.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *