Djeca Sarajeva nezadovoljna spomenikom

Nevladina organizacija “Dječiji pokret za mir, ljubav i prijateljstvo” – Djeca Sarajeva nezadovoljna je izgledom spomenika ubijenoj djeci Sarajeva Mensuda Keče, i traže da se odmah skulptura kako bi imala posebnu poruku, koju će djeca i građani prihvatiti.

“Smatramo da je ovaj projekt apsolutno promašen, da je Grad s Kantonom povrijedio i ponizio građane Sarajeva”, kažu u organizaciji “Dječiji pokret za mir, ljubav i prijateljstvo”.

Osim hitne revizije izbora idejnog projekta, ova organizacija u pismu upućenom gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu zahtijeva i da se odmah uradi revizija utrošenih sredstava i materijala od kojeg je spomenik pravljen.

“Smatramo da je ovaj projekt apsolutno promašen, da je Grad s Kantonom povrijedio i ponizio građane Sarajeva zato što je utrošio veliku sumu novca koji pripada njima, a projekt ne priliči i nikome ne odgovara”, saopštavaju predstavnici organizacije.

Traže hitnu javnu raspravu o izgledu spomenika kako bi grad u budućnosti imao park sa posebnim spomenikom i trgom djece Sarajeva, koji mora biti dokaz i svjedočanstvo cijelom svijetu. Također, traže donošenje odluke o podizanju podzida u vidu velike otvorene knjige, gdje bi bila ispisano 1'400 imena ubijene djece Sarajeva, koja posjeduje ova organizacija

Organizacija Djeca Sarajeva smatra kako odgovorne osobe, zajedno sa bivšom gradonačelnicom Semihom Borovac, moraju preuzeti odgovornost za ovaj slučaj. Upozorava da je ovo ujedno i poruka mnogih razočaranih roditelja kojima nije bilo dozvoljeno da vide idejni projekt, a kamoli da sarađuju i sugerišu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *