Dječiji park: Deponija smeća i leglo zaraze

Dječiji park u SarajevuIzrevoltiran stanjem u kojem se nalazi dječiji park u naselju u kojem živim, odlučio sam Vam proslijediti fotografije i tekst o tome kakvi smo ljudi i kakva nam je vlast koja sve ovo toleriše!

Naime, više ne mogu da trpim da mi se dijete igra u smeću: pivskim bocama, papirima, ambalaži od čipsa, sokova i čokolada, novinama i svim ostalim organskim i neorganskim otpacima koje možete zamisliti. Oko parka se tokom cijelog dana i noći okupljaju razna sumnjiva lica, od pijanaca koji spavaju na klupama u parku, do “kulturneâ” sarajevske omladine koja razvaljuje inventar i pije u dječijem parku.

Najgore od svega je to što roditelji bacaju opuške i smeće baš tamo gdje im se djeca igraju! Nedostatak gradske i građanske kulture, ništa drugo.

Inventar parkića je desetkovan i postaje opasan za djecu, a ovakvo stanje traje vec mjesecima i niko nista ne poduzima.

Ironično, živim u dijelu Sarajeva koji se smatra “oazomâ”, Grbavici 1, koja se nalazi u blizini OHR-a, Vilsonovog šetališta, Zemaljskog i Historijskog muzeja BiH, novog Importane centra, policije, kampusa UNSA, dakle u rezidencijalnoj zoni koja je na neki način elitna.

Ako je ovakvo stanje u ovom dijelu grada, mogu zamisliti sa čim se sve susreću roditelji iz ostalih dijelova Sarajeva i ostalih gradova u BiH.

Dječiji park u Sarajevu

Prošle godine sam reagovao i poslao dopise Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Općini Novo Sarajevo, MUP-u KS, i KJKP Park.

Komunalna inspekcija Općine Novo Sarajevo je nakon reakcije Ministarstva izašla na teren i zaključila “da je sve u najboljem redu, da je inventar čitav a park čistâ”. Zanijemio sam!

U međuvremenu je došla zima, za njom i proljeće, koje je samo pokazalo koliko nisu u pravu.
Fotografije koje možete vidjeti najbolji su demant nalaza inspekcije, a stanje se u međuvremenu i pogoršalo.

Ovim putem želim da svim roditeljima i nadležnim službama poručim da, ukoliko stvarno smatraju da su im djeca budućnost ove zemlje i ako misle da njihovi i naši najmlađi zaslužuju ovakve parkove, onda svaka čast!

Za primjer ću uzeti dječije parkove u Velikoj Britaniji, gdje jednom godišnje stručna osoba testira sigurnost kompletnog inventara te ocjenjuje koliko je sigurna podloga (obično specijalna guma) na kojoj se igralište nalazi, kako ne bi došlo do kobnih posljedica.

Ako britanska djeca uživaju u prelijepim parkovima, zašto ne bi i naša?

Pozivam sve roditelje da mi šalju fotografije parkića u kojima im se djeca igraju na travelingaround@gmail.com. Fotografije ću slati svim medijima u regionu i svim nadležnim institucijama u BiH. Pozivam ih da čine isto što i ja: da opominju nesavjesne roditelje i napadaju nadležne službe, sve dok se stanje ne promijeni!

Vrijeme je da jedni druge učimo kako da živimo i vrijeme je da stvari uzmemo u svoje ruke!

Stefan Pejović, Sarajevo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *