Dječiji parkovi u Sarajevu su naša odgovornost

Građanska inicijativa za revitalizaciju, očuvanje i kreiranje novih eko parkova za djecu Sarajeva

Građanska inicijativa za revitalizaciju, očuvanje i kreiranje novih eko parkova za djecu SarajevaNeformalna grupa građana za revitalizaciju, očuvanje i kreiranje novih eko parkova za djecu Sarajeva je ujedinjena oko zajedničke želje da se poboljša stanje dječijih parkova u Gradu Sarajevu, te da se obnove i izgrade novi dječiji parkovi.

Ovu građansku inicijativu čini oko 150 građana vođenih ljubavlju i brigom za sadašnjost i budućnost djece Grada Sarajeva, željom za sigurnim javnim prostorima u kojima će se djeca igrati, učiti i keativno izražavati te poticati stvaralački, istraživački i naučni duh, vođeni činjenicom da je stanje po pitanju dječijih igrališta u Gradu Sarajevu nedolično gradu kakvog želimo, kao i da je svijest o očuvanju javnih prostora, prirode i okoliša generalno na vrlo niskom nivou.

Građanska inicijativa za revitalizaciju, očuvanje i kreiranje novih eko parkova za djecu Sarajeva je do sada organizirala niz sastanaka sa predstavnicima/cama izvršne vlasti u četri gradske opštine (načelnicima opština Novo Sarajevo, Centar, Novi grad i Stari grad) kao i sa ministrom Ministarstva prostornog uređenja i okoliša Kantona Sarajevo, direktorom JKP Park i njegovim zamjenikom, kao i sa nevladinim organizacijama i pojedincima aktivnim u ovoj oblasti. Na ovu temu je također organiziran okrugli stol 20. aprila 2010. godine na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja o dječijim parkovima, te dogovorena daljnja strategija za poboljšanje uslova u dječijim parkovima sa predstavnicima/cama vlasti.

Također, u medijima smo pokrenuli kampanju podizanja svijesti o trenutnom katastrofalnom stanju dječijih parkova (radijske emisije, grupe na socijalnim mrežama, i slično), što je direktna posljedica nepostojanja Politike prema djeci Grada Sarajeva. U svrhu uključivanja što većeg broja građana i građanki na portalu Radio Sarajevo je kreiran blog koji će sadrži mapu dječijih parkova i detaljnu ocjenu stanja svakog od 94 dječija parka u četiri gradske opštine potkrijepljenu sa fotografijama, kao i druge korisne informacije vezane za dječije parkove i brigu za djecu grada Sarajeva.

Građanska inicijativa za revitalizaciju, očuvanje i kreiranje novih eko parkova za djecu želi:
1. Donošenje Politike prema djeci na nivou Grada Sarajeva do aprila/travnja 2011. godine.
2. Donošenje Strategije za djecu na nivou 4 gradske općine: Centar, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo do septembra/rujna 2011. godine.
3. Harmoniziranije rada i suradnja u održavanju dječijih igrališta u skladu sa eko standardima svih institucija koje su za to nadležne do kraja 2010. Godine
4. Primjenu člana 293. Krivičnog zakona FBiH koji se odnosi na kazne za počinioce djela oštećenja tuđe stvari
5. Nove obrazovne programe Pedagoško prosvjetnog zavoda i Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo koji će promovisati ekologiju i recikliranje i biti usmjereni na djecu i mlade a upotrebom metoda koje podstiču kreativno izražavanje od 2011. godine
6. Programe uspostavljanja eko parkova od 2011. godine
7. Saradnju sa drugim gradovima u regiji na razvoju dječijih igrališta do septembra/rujna 2010. godine.

U nastavku aktivnosti, planiramo uključiti što je moguće više pojedinaca/ki, organizacija, institucija i poslovnih subjekata koji će učestvovati u svim aktivnostima ove građanske inicijative i pridružiti nam se u akciji čišćenja dječijih parkova koja će se održati 9. maja 2010. godine u parku Hastahana (preko puta Doma zdravlja Vrazova) od 10:30 sati, kao naš doprinos kreiranju istinskih vrijednosti u društvu u kojem živimo.

parkas.ba@gmail.com

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *