Djelidba u Sarajevu

U okviru festivala ‘Sarajevska zima 2013’, na sceni sarajevskog Kamernog teatra 55, biće izvedena predstava ‘Djelidba’ u izvedbi Pozorišta Prijedor.

Djelidba, Pozorište Prijedor
Djelidba
Pozorište Prijedor
‘Djelidba’ Skendera Kulenovića igrana je na sceni Kamernog teatra 55 u sezoni 1998/1999, i doživjela veliki uspjeh kod publike.

Ponovo ćemo imati priliku uživati u oporom i genijalnom Kulenovićevom humoru, 9. februara 2013. godine, kada će na sceni Kamernog teatra 55, u sklopu Festivala ‘Sarajevska zima 2013’, gostovati Pozorište Prijedor.

Kada je davne 1947. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo premijerno izvedena ‘Djelidba’, predstava je doživjela ono što svaki komad koji govori protiv vrhovne i neprikosnovene državne vlasti i njenih podanika može i očekivati da doživi – cenzuru.

Djelidba, Pozorište Prijedor
Djelidba
Pozorište Prijedor
Priča, smještena u klaustrofobičnu i ksenofobičnu sredinu bosanske kasabe, među zatucane, polupismene, zavišću i zlobom nagrižene ljude, na vidjelo je iznijela vjekovne osobine i probleme našeg, i u širem i u užem smislu te riječi, svijeta i podneblja. Dolazi djelidba. I dijeli se sve. I ljudi, i vjera i zemlja. Sve.

Riječima Josipa Lešića: ‘Upravo u otvorenom satiričnom i nemilosrdnom razobličavanju tog primitivnog nacionalističkog i konfesionalnog nanosa, sadržane su najveće vrijednosti ove crnohumorne komedije.’ Aktualne su bile tad, a izrazito su aktualne danas. Na Balkanu se smjenjuju generacije i datumi, ali mentalit i problemi ostaju porazno isti.

Predstavom ‘Djelidba’ u režiji Marka Misirače, koja je premijerno izvedena u septembru 2012. godine, Pozorište Prijedor je ušlo u jubilarnu 60. sezonu postojanja.

Djelidba, Pozorište Prijedor
Djelidba
Pozorište Prijedor
‘Ne treba puno trošiti riječi na to koliko je važno danas se repertoarski vratiti Skenderu Kulenoviću i njegovoj ‘Djelidbi’, kada u Bosni i Hercegovini političke vođe glasno i neprestano zveckaju oružjem i pozivima na nova klanja i nove ‘djelidbe’. To je do te mjere prisutno u našem javnom životu i očigledno da bismo, govoreći o aktualnosti ovog komada, neminovno skliznuli u dnevno politikanstvo. Dovoljno je da pustimo Skenderove likove da progovore iz 1947. (kada je komad napisan), i time nesvjesno prizovu današnjicu.’, smatra reditelj predstave Marko Misirača.

Adaptacija i režija: Marko Misirača
Dramaturg: Davor Korić
Scenograf: Vladimir Vanja Vlačina
Kostimograf: Jelena Vidović
Muzika: Nebojša Aleksić

Uloge:
Radenko Bilbija,
Darko Cvijetić,
Rade Stupar,
Dean Batoz,
Siniša Vučićević,
Želimir Rivić,
Mirela Predojević,
Goran Jokić,
Aleksandar Stojković,
Slobodan Ćustić

Termini:
09. februar 2013 @ 20:00h
Mjesto: Kamerni teatar 55 Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.