Dnevni centar za djecu utočište u hladnim danima

Djeca koja dolaze u Dnevni centar su uzrasta od pet do 15 godina, a tu su zbog dobijanja obroka i mogućnosti kupanja.

Dnevni centar za djecu koja obavljaju rad na ulici
Dnevni centar za djecu koja obavljaju rad na ulici

Dnevni centar za djecu s obzirom na niske temperature zbrinuo je sa sarajevskih ulica veliki broj maloljetnih prosjaka i onih koji ‘rade’ na ulicama.

‘U Dnevnom centru se svakodnevno nalazi i do 30 djece koja su sklonjena s hladnoće’, kaže koordinatorica projekta Kanita Kulić, ističući kako su zadovoljni činjenicom da je na ulicama mnogo manje djece, a u Dnevnom centru ih je više i nada se da će se djeca sve više zadržavati u Dnevnom centru, a manje izlaziti na ulicu.

Za sada je situacija s garderobom i hranom za djecu dosta dobra jer je još prije pola godine došla velika donacija od osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo.

‘Imamo dovoljno garderobe za djecu, džempera, kapa, jakni i čizmica. I hrane ima dovoljno barem do kraja zime jer smo imali dvije-tri velike donacije u posljednje vrijeme, između ostalog od Podravke i od Američke ambasade u Sarajevu.’, kazala je Kulić.

Djeca koja dolaze u Dnevni centar su uzrasta od pet do 15 godina, a tu su zbog dobijanja obroka i mogućnosti kupanja.

‘Kada zadovolje svoje primarne potrebe, trudimo se da ostvarujemo njihova prava iz socijalne, zdravstvene i edukativne zaštite. To podrazumijeva da djeci koja nemaju, naprimjer, identifikacione dokumente to pribavljamo, djecu koja nisu upisana u školu vraćamo u redovan školski proces, osiguravamo zdravstvenu njegu tako što ih odvedemo doktoru’, Kaže Kulić.

Apelujemo na građane ukoliko primijete dijete samo na ulici kako se smrzava da pozovu Dnevni centar na broj telefona 033 208 071.

Saradnja s drugim institucijama i nevladinim organizacijama – policijom, centrima za socijalni rad, zdravstvenim ustanovama, školama, nevladinim organizacijama – je dobra. Saradnja s roditeljima djece koja dolaze u Dnevni centar je također dobra.

‘Bilo koju pomoć da ostvaruju za djecu, potrebni su njihovi roditelji. Bez potpisa roditelja ne možemo ništa raditi. Dijete ne može boraviti u Dnevnom centru ukoliko nemamo barem usmeno odobrenje roditelja. Roditeljima pomažemo i putem jednokratne pomoći s vremena na vrijeme, dajemo garderobu, putem savjeta o nekom boljem načinu života, savjeta o učenju životnih vještina.’, napominje Kulić.

U Dnevnom centru radi osam ljudi na poluvolonterskom principu. Tu su dva pedagoga, jedan psiholog, dva socijalna radnika, profesor tjelesnog vaspitanja i dva medijatora iz romske zajednice.

‘Terenski radnici obilaze lokalne zajednice u potrazi za djecom kojoj je potrebna neka hitna pomoć. Očekujemo da će biti još više te djece, s obzirom na to da se bliže božićni i novogodišnji praznici tako da smo ove godine malo spremniji nego prošle zime na hitne situacije.’, zaključuje Kulić.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *