Dnevni centar za smještaj nevidljive djece

Dnevni centar za djecu koja obavljaju rad na ulici je značajan projekat koji već treću godine provodi Centar za socijalni rad Kantona Sarajevo.

Dnevni centar za djecu koja obavljaju rad na ulici
Dnevni centar za djecu koja obavljaju rad na ulici
Otvoren krajem jula 2009. godine, iz potrebe da se pomogne ostvarivanju prava djece na zaštitu od svih oblika nasilja, zlostavljanja i eksploatacije, za djecu ulice, djecu koja rade i žive ne ulici – tzv. Nevidljiva djeca ili Djeca pod rizikom.

Za tri godine postojanja zbrinuto je i s ulica glavnog grada Bosne i Hercegovine sklonjeno oko 360 djece.

Tokom 2008. i 2009. godine ulice Sarajeva bile preplavljene djecom koja su bila žrtve trgovine i seksualnog zlostavljanja. Nakon otvaranja Centra njihov broj se u velikoj mjeri smanjio.

U Dnevnom centru se primjenjuju dva glavna oblika rada – unutar prostorija i na terenu:

Rad unutar prostorija Centra obuhvata fizičku skrb (kupanje, hranjenje, odjeća i obuća); psihosocijalni tretman (savjetovanje djece i porodica, edukativni rad, razvijanje kreativnih sposobnosti i talenata, psihoterapijski rad); ostvarivanja prava (povezivanje sa službama socijalne zaštite i drugim institucijama, posredovanje sa institucijama sistema); bavljenje slobodnim aktivnostima sa djecom individualno ili kroz radionice.

Nevidljiva djeca
Nevidljiva djeca
Rad na terenu podrazumijeva posjete naseljima i porodicama u lokalnim zajednicama gdje žive djeca pod rizikom; odlazak na “ulična žarišta” gdje rade djeca; koordinaciju sa školama, centrima za socijalni rad, zdravstvenim ustanovama, policijom; rad asistenta na terenu i medijatora u lokalnim zajednicama; informisanje šire javnosti o potrebama i načinom života djece pod rizikom.

U realizaciji ovog projekta trenutno su pored Centra za socijalni rad KS uključene i pomažu samo općine Centar i Novi Grad.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Jedan odgovor na “Dnevni centar za smještaj nevidljive djece”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *