Dodijeljene nagrade Zija Dizdarević

U okviru ovogodišnjih 25. susreta Zija Dizdarević u Fojnici upriličena je svečana akademije te dodjela nagrada za najbolju kratku priču.

Na anonimni konkurs je pristiglo 167 radova, što je rekordan broj od od obnavljanja ovih susreta.

Žiri u sastavu Bisera Alikadić, Željko Ivanković i Enver Kazaz odlučio je da nagradi autore Lamiju Begagić, Lejlu Kalmujić i Elvedina Nezirovića, dok je priča Adisa Samardžića predložena za otkup.

“Priče “Trampa – Tampa” (Lamija Begagić), “Povratak među zvijezde” (Lejla Kalmujić) i “Svijeća za Alfonsa Berbera” (Elvedin Nezirović) donose nove tedencije u bosanskohercegovačkoj prozi.”, riječi su Envera Kazaza.

Priča Adisa Samardžića “Obojene riječi” je ispala iz utrke za nagradu zbog propozicija konkursa, odnosno viška znakova, ali je zbog svoje književne vrijednosti predložena za otkup.

Lamija BegagićMoje ime je Lamija Begagić. Rođena sam 1980. u Zenici, živim u Sarajevu gdje sam i studirala na Odsjeku za književnosti naroda BiH Filozofskog fakulteta. Urednica sam dječijih listova Kolibrić, Palčić i 5Plus. Uređivala sam književni web-magazin Omnibus i Književni žurnal. Pišem za djecu i odrasle.

Dvije priče (Bog, jazz i još ponešto ili prosto Ena i Jabuka) objavljene su u zborniku Bun(t)ovna p(r)oza. Na natječaju Ekran priče_02 u organizaciji zagrebačke Naklade MD i Iskon interneta osvajam prvu nagradu u konkurenciji od 1209 priča za priču Dvadeset i sedam. Priča Jednom ću naučiti plesti uvrštena je u zbornik Poqueerene priče. Izbor priča našao se i u antologiji ex-yu mladih autora Na trećem trgu.
Objavljivala sam priče i poeziju u Licima, Sarajevskim sveskama, Zarezu, Libri Liberi, Reviji Re…
Zbirka priča Godišnjica mature objavljena je uporedo u Beogradu (Rende) i Sarajevu (Omnibus).
Dobitnica sam specijalne nagrade Fondacije Farah Tahirbegović “za doprinos razvoju izdavačke djelatnosti, književnosti, bibliotekarstva i opće kulture”.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *