Dodjelom nagrada večeras završava 16. Sarajevo film festival

Specijalni gost 16. Sarajevo Film Festivala - Morgan Freeman
Morgan Freeman: gost 16. Sarajevo Film Festivala
Dodjelom festivalskih nagrada sutra će u Narodnom pozorištu biti završeno ovogodišnje, 16. izdanje najprestižnije regionalne filmske smotre – Sarajevo film festivala.

Svečanost dodjele nagrada počet će u 20 sati, dok će Festival zvanično biti zatvoren projekcijom filma “Invictus” reditelja Clinta Eastwooda, u ljetnom kinu, u kojem glavnu ulogu tumači ovogodišnji počasni gost SFF-a Morgan Freeman.

Bit će dodijeljene oficijelne nagrade u više kategorija. Za Takmičarski program – igrani film dodijelit će se Srce Sarajeva za najbolji film (novčanu nagradu od 25.000 eura osiguralo je Vijeće Evrope), Specijalna nagrada žirija (novčanu nagradu od 10.000 eura osigurava Agnes B.), te Srce Sarajeva za najbolju glumicu i najboljeg glumca (novčana nagrada od po 2.500 eura).

U kategoriji Takmičarskog programa za kratki film bit će dodijeljeno Srce Sarajeva za najbolji film (novčana nagrada od 3.000 eura), te dvije specijalne plakete žirija (novčane nagrade od po 1.000 eura).

Srce Sarajeva za najbolji film (novčanu nagradu od 3.000 eura osiguralo je Savezno ministarstvo vanjskih poslova Švicarske) bit će dodijeljeno i u kategoriji Takmičarskog programa dokumentarnog filma.

Kada je riječ o partnerskim nagradama, žiri će nominirati sarajevskog kandidata za Evropsku filmsku nagradu 2009., a pobjednik ulazi u konkurenciju za nagradu Evropske filmske akademije (EFA) za najbolji kratki film.

Nagrada za ljudska prava bit će dodijeljena za najbolji film iz Takmičarskog programa – dokumentarni film koji obrađuje tematiku ljudskih prava. Nagradu od 3.000 eura osigurava Savezno ministarstvo vanjskih poslova Švicarske.

Tu su i EDN Talent Grant, ustanovljen kroz saradnju Sarajevo film festivala i Evropske dokumentarističke mreže, u svrhu podrške talentovanim autorima dokumentarnog filma iz regije te CICAE nagrada gdje Međunarodna konfederacija umjetničkih kina (CICAE) nagrađuje film u selekciji Takmičarskog programa – igrani film. Nagrađeni film će dobiti posebnu podršku CICAE kada je u pitanju pomoć kod distribucije, prikazivanja filma i dopiranja do publike, putem mreže od 3.000 kina.

Bit će dodijeljena i Cineuropa nagrada koju dodjeljuje Cineuropa portal posvećen evropskoj kinematografiji i njenim stvaraocima, i to filmu koji, osim što nesporno posjeduje umjetničke kvalitete, također promovira ideje evropskog dijaloga i integracije. Vrijednost nagrade iznosi 5.000 eura.

Također će biti uručena i nagrada publike te nagrada FIPRESCI žirija.

Žiri Takmičarskog programa za igrani film predvodit će predsjednik žirija rumunski reditelj Cristi Puiu, dok su članovi glumica iz Turske Saadet Isil Aksoy, glumac iz Hrvatske Leon Lučev, direktorica programiranja Filmske udruge San Francisco Rachel Rosen te producentica iz SAD-a Christine Vachon.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *