Dom mladih pripada građanima i građankama Sarajeva

Dom mladih pripada građanima i građankama Sarajeva i to nije privatni, već javni prostor. Ovaj prostor mora biti dostupan Plenumu bez naknade i bez bilo kakvih ograničenja.

Plenum građana i građanki Sarajeva

Odlučni u namjeri da nastavimo sa redovnim zasjedanjima, najavljujemo da će se sljedeće zasjedanje Plenuma građana i građanki Sarajeva održati u srijedu, 19. marta, u Domu mladih Skenderija od 17.30 sati. Ovaj plenum će biti tematski i bit će posvećen problematici u oblasti obrazovanja, nauke i kulture, te pozivamo sve koji žele da se uključe u formulisanje zahtjeva prema Skupštini Kantona Sarajevo u ovim jako važnim oblastima da dođu i aktivno se uključe u rad Plenuma.

Tokom proteklih plenuma, kao i na protestima, građanke i građani su upozorili na veoma tešku socijalno-ekonomsku situaciju u Kantonu Sarajevo. Formirali smo niz zahtjeva koji se tiču socijalne pravde, a usmjereni su ka ublažavanju izraženih nejednakosti u našem društvu. Skupština Kantona Sarajevo do danas nije adekvatno odgovorila ni na jedan od zahtjeva Plenuma. Zato glasno i javno osuđujemo ponašanje Skupštine Kantona Sarajevo i odnos prema obespravljenom i osiromašenom stanovništvu. Protestovali smo i protestovat ćemo protiv ovakvog licemjernog i ignorantskog odnosa cjelokupne vlasti prema stvarnim, teškim problemima na koje naši zahtjevi ciljaju i sa kojima se suočava sve veći dio populacije.

Također, želimo reći da učesnici i učesnice Plenuma insistiraju na daljem održavanju sjednica u Domu mladih, prostoru koji pripada nama, građanima i građankama Kantona, a što Skupština i uprava Skenderije uporno pokušavaju osporiti. Naime, Plenum je 26. februara 2014. godine uputio zvaničan dopis Skupštini Kantona Sarajevo sa zahtjevom za daljnje korištenje Doma mladih. Poslanici u Skupštini nisu odgovorili ni na ovaj zahtjev, ostavljajući građanke i građane na ulici. Pored toga, direktor Skenderije je Skupštini Kantona Sarajevo za naše dosadašnje korištenje sale Doma mladih uputio račun u iznosu od preko 30.000 KM zahtijevajući da račun bude plaćen iz Budžeta Kantona Sarajevo. Smatramo da je to neprihvatljivo.

Dom mladih pripada građanima i građankama Sarajeva i to nije privatni, već javni prostor. Ovaj prostor mora biti dostupan Plenumu bez naknade i bez bilo kakvih ograničenja. Ovom prilikom još jednom pozivamo Skupštinu da nam osigura nesmetano korištenje prostora koji nam pripada, i u kojem namjeravamo održavati sastanke Plenuma te sastanke radnih grupa koje su formirane unutar Plenuma. Pozivamo građane i građanke da nam se priključe u građanski odgovornom političkom djelovanju.

Zajedno za dobrobit svih!

Plenum građana i građanki Sarajeva

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *