Donesen zakon o javnom okupljanju u Kantonu Sarajevo

Željko Mijatović, MUP KSU odnosu na Nacrt Zakona o javnom okupljanju, ima izmjena koje se tiču mjesta okupljanja i ovim zakonom je ubačena odredba kojom se omogućava da se mirna okupljanja, javni protesti mogu odvijati nenajavljeno i spontano.

“Odlukom Skupštine KS-a na prijedlog kantonalne vlade bit će određeni prostori na kojima će se moći održavati takvi skupovi i to je osnovna razlika između Nacrta”, saopštio je Željko Mijatović, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Ovi prostori će biti određeni nakon provedene rasprave u roku od 90 dana, na području svake općine.

Općinska vijeća bit će zadužena da provedu raspravu u kojoj će se utvrditi lokacije za svaku općinu po jedna, a u narednih 30 dana Vlada će biti zadužena da donese Odluku o načinu i mjerama osiguranja takvih prostora, u slučaju nenajavljenih i spontanih okupljanja, bez organizatora, kazao je ministar Mijatović.

“Ovim zakonom je navedeno da se svaki javni protest treba prijaviti, da imamo organizatora, voditelja javnog okupljanja, redare, da se s policijskim organom dogovore mjere na lokaciji na kojoj će se to odvijati”, kazao je Mijatović.

Lokacije na kojima se ne mogu uopće održavati javni skupovi su prostori oko bolnica, obdaništa, škola, na magistralnim putevima, autoputevima, regionalnim i saobraćajnicama na kojima se kreće šinski saobraćaj. Ostali prostori će biti dozvoljeni za najavljena okupljanja.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *